Foto Perry Roovers
Foto Perry Roovers

BRTS sleept Commissariaat voor de Media voor de rechter om zendmachtiging

Algemeen

BREDA - De voormalige Bredase omroep BRTS is naar de bestuursrechter gestapt omdat ze het niet eens is met de manier waarop de Commissariaat voor de Media de toewijzing van de Bredase zendmachtiging heeft gecontroleerd. Dit zou op een onzorgvuldige en vooringenomen manier zijn gebeurd. BredaNu kreeg in 2013 de voorkeur van de gemeente boven de BRTS. 

Volgens voorzitter van de BRTS, José Nijeholt, heeft Breda officieel de procedure gevolgd die verplicht is bij het toewijzen van een zendmachtiging, maar ook niet meer dan dat. “Het commissariaat heeft ook de taak om inhoudelijk te kijken naar deze procedure, dat hebben ze bij Breda overduidelijk niet gedaan”, aldus Nijeholt.

Inhoudelijk schort er volgens Nijeholt veel aan de toewijzing. Zo waren de beloftes van de nieuwe omroep volgens haar onrealistische en viel de nieuwe gegadigde voor de zendmachtiging vooral op door een goede presentatie. “Wij kregen van de gemeente te weinig geld om daar een goed antwoord tegenover te stellen”, aldus Nijeholt.

De BRTS ontving in 2012 de helft van de 103.000 euro die de gemeente Breda kreeg van het Rijk voor lokale media. Daarnaast had de omroep volgens Nijeholt te maken met twee zieke bestuursleden in die periode. Nijeholt wijst erop dat de BRTS nooit een negatief signaal heeft ontvangen over de wijze waarop de lokale omroep functioneerde.

Het uiteindelijke doel van BRTS is om de zendmachtiging in Breda weer in handen te krijgen. Momenteel werkt de stichting BRTS samen met de lokale omroep in Oosterhout. Hierdoor heeft de BRTS haar studio in Breda kunnen behouden.

Lilian Gerver van het Commissariaat van de Media laat in een reactie weten dat zij altijd het oordeel van de gemeente volgen welk Programmabeleidbepalend orgaan het meest geschikt is voor een stad. Het is volgens haar ook niet de taak van het Commissariaat om de afwegingen van de gemeente inhoudelijk te controleren. Wel bekijkt het Commissariaat de totstandkoming en motivering. “We hebben gewoon ons beleid gevolgd en zien de uitspraak dan ook met vertrouwen tegemoet”, aldus Gerver.