Afbeelding
Freek de Swart

Joop van Bel beklimt Alpe d'Huez tegen kanker en een klein beetje voor zichzelf

Algemeen

BREDA - Achter elke renner die meedoet aan de Alpe d'HuZes zit een verhaal. Vaak verhalen over verlies, vechtlust en verder moeten in een leven zonder die ene persoon. Ook Joop van Bel heeft zo’n verhaal. Samen met team Ourea heeft hij het ambitieuze doel om meer dan 100.000 euro op te halen voor KWF Kankerbestrijding. 

Boukje
Enigszins aarzelend begint Joop bij café Boerke Verschuren aan zijn relaas. Hij ziet zichzelf als één van de renners van team Ourea en wil niet het idee wekken dat het om hem gaat. Dan begint Joop toch te vertellen over zijn aanleiding om mee te doen met Alpe d'HuZes; het overlijden van zijn schoondochter Boukje van Bel.

Joop verloor eerder al zijn vader en moeder aan kanker, maar het overlijden van Boukje was voor hem anders. “Bij mijn ouders stond de dood centraal en niet de oorzaak, bij Boukje was dat heel duidelijk andersom.” 

Het ziektebed van Boukje heeft diepe indruk op hem gemaakt. “Vooral de laatste weken waren ellendig, bah!” Joop werpt in afschuw zijn handen van zich af. Toch zag hij in die periode ook de kracht van zijn schoondochter. Hoe ze bijvoorbeeld de pijn verborg wanneer haar kinderen erbij waren. Boos of verbitterd om het onrecht van kanker is hij niet. “Dingen die onvermijdelijk zijn kun je niet veranderen.”

Alpe d'HuZes
Voor het overlijden van zijn schoondochter was Joop al eens wezen kijken bij Alpe d'HuZes naar zijn zoon Pim, de man van Boukje. Vooral de saamhorigheid en de emotie bij zowel de renners als publiek raakte hem. “Een vader die de laatste honderd meter fietst met zijn kale zoontje op de arm en dan brullend de finish opkomt, zo’n beeld vergeet je niet.”

Nadat Joop de Alpe d'HuZes  had bezocht als bezoeker wist hij zeker dat hij de volgende keer ook mee wilde doen als renner. “Primair om geld op te halen voor het kankeronderzoek, maar daarnaast houd ik wel van een sportieve uitdaging.” Hij vroeg aan zijn zoon Pim of ze hem als 69-jarige erbij wilden hebben en bezocht zijn huisarts voor advies. “Mijn arts zij dat hij kon zien dat ik topsport heb bedreven, maar dat mijn spieren wel wakker gemaakt moesten worden.”

Joop besloot vervolgens om de dag niet meer standaard af te sluiten met pils, zette een streep door zijn vierde maaltijd van de dag en begon te trainen als een malle. “De knop omzetten duurde even, maar nu heeft het trainen bij mij zelfs iets dwangmatigs. Of het nu regent of stormt, het heilige moeten zorgt ervoor dat ik toch naar buiten ga.” Joop is blij hoe het trainen zijn lichaam heeft veranderd. Hij ziet zichzelf dan ook nog wel doorfietsen na Alpe d'HuZes. “Mijn andere zoon was al aan het azen op mijn racefiets,  maar die moet maar mooi nog even wachten.”

Veiling
Naast sponsoring gaat team Ourea ook geld ophalen met een veiling die donderdag 21 mei wordt gehouden in het Grand Theatre. Herman van der Zandt zal als veilingmeester die avond met hulp van bekende Bredase sterren als Hardwell, Pierre van Hooijdonk en Aad Ouborg proberen zoveel mogelijke geld bij elkaar te hameren.

Onder de spullen die worden aangeboden zitten unieke hebbedingen. Zo kan er worden geboden op een plekje in de volgwagen van de Tour de France in Utrecht en is er een ticket beschikbaar voor een paraboolvlucht die je minutenlang laat zweven. Voor mensen die liever thuisblijven is er ook veel moois. Zo gaat bijvoorbeeld het Feyenoord-shirt met handtekening van Paul Bosveld onder de hamer dat gedragen is tijdens de UEFA-cup finale in 2001. Ook team Sky stelt een shirt beschikbaar met handtekeningen van alle toprenners.

Lees ook de blog van de 22 deelnemers van het OLV die meedoen met de Alpe d'HuZes.