Logo bredavandaag.nl
De presentatie van het nieuwe gerechtsgebouw in Breda.
De presentatie van het nieuwe gerechtsgebouw in Breda. (Wijnand Nijs)

Breda krijgt 66 meter hoog nieuw gerechtsgebouw (foto’s)

BREDA - Dertigduizend vierkante meter aan oppervlakte, een grote ontvangsthal en 66 meter hoog, met op dertig meter hoogte nog terrassen voor de medewerkers. Dat is kort door de bocht het nieuwe gerechtsgebouw dat vanaf komend jaar gebouwd gaat worden aan de Stationslaan.


Dinsdagmiddag tekenden de verschillende partijen in Podium Bloos de overeenkomst waarmee consortium inBalans de dertig jaar na oplevering in 2018 moet zorgen voor een goed functionerend gebouw (Bekijk de artist impressies).

In het veelvormige gebouw op de plek waar de Stationslaan, de Belcrumweg en de Mark samenkomen zitten vanaf dan de Rechtbank, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming samen. De samenvoeging van deze drie onafhankelijk instanties onder een dak zorgde voor een pakket van eisen van 1600 pagina's. "Het is onmogelijk dat een officier van justitie zomaar binnenloopt bij een rechter, of bij de Raad voor Kinderbescherming", vertelt architect Rob Hootsman.

De drie delen de verschillende ingangen, parkeergarage onder het naastgelegen park, het bedrijfsrestaurant en de ontvangsthal. Rechtbank en Openbaar Ministerie houden hun eigen zittingszalen. Het gebouw wordt gemaakt van beton, dat natuursteen bevat. "Dat wordt op een bijzondere manier bewerkt in België waardoor het er uitziet als natuursteen", aldus Hootsman. De verschillende gevels krijgen een andere behandeling, zodat het gebouw vanaf de verschillende kanten er anders uitziet.

De hoofdentree ligt richting kruispunt Stationslaan - Belcrumweg. "Daar hebben we een fontein met een idylisch eilandje gemaakt, waarop mensen kunnen napraten of een advocaat met zijn cliënt de volgende stappen kan doorspreken. Door het kabbelende water kan dat in alle privacy. Dat geluid zorgt ook dat je het omgevingsgeluid niet hoort." 

In totaal zijn er voor de ongeveer zevenhonderd medewerkers van de drie instanties, zo'n 580 werkplekken beschikbaar. Die zijn strikt verdeeld over de eigen lagen. De medewerkers van de rechtbank werken in het hoogste gedeelte. Vervolgens is er een laag met vergaderruimtes, een laag waarin het bedrijfsrestaurant is gevestigd en ook terrassen in de buitenlucht zijn en daaronder een laag waar de Raad voor de Kinderbescherming een plaats krijgt.  Tussen de zittingszalen op de begane grond en de Raad komen twee verdiepingen voor het Openbaar Ministerie.

Het nieuwe gebouw, op loopafstand van het station, was nodig vanwege het overheidsbeleid om de verschillende diensten te centreren. Zo hebben politie, Openbaar Ministerie en de Rechtbank sinds enige tijd nieuwe, grotere districten waarvoor ze verantwoordelijk zijn. "Het oude complex zou niet meer voldoen", gaf president van de Rechtbank Marieke Koek aan tijdens de presentatie van het ontwerp. "Aanpassing zou kostbaarder zijn dan nieuwbouw." FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief