Afbeelding
Tessa de Swart

Heftige reacties op liefdesbrieven aan de zee

Cultuur

BREDA - Onbeantwoorde liefdes zijn er genoeg in de wereld. Soms is het iemand twee straten verderop of een idool op tv. Maar wat doe je als je verliefd wordt op de zee? Tessa de Swart schreef er een dichtbundel over met de naam; Zeeboek, knielen voor de zee. "Ik schrijf wat andere alleen durven denken."

Twee jaar geleden ontdekte Tessa een mooie fietsroute die haar naar de zee bracht. In eerste instantie fietste ze de weg vooral om te ontspannen, maar al snel kreeg ze een obsessie met de zee. “Het is de vrijheid van het oneindig ver kunnen kijken en het rustgevende, hypnotiserende geluid van de golven. Als ik ook maar heel even in de duinen lig val ik meteen in slaap.”

Om haar obsessie een plaats te geven begon ze ieder dag een liefdesbrief te schrijven aan de zee. Soms schrijfsels vol aanbidding, maar ook gewoon over de dingen die ze die dag had meegemaakt. “Het gevoel van verlangen naar de zee werd steeds erger, waardoor ik op een gegeven moment ook boos werd op de zee. Daar heb ik toen ook over geschreven”, vertelt Tessa. Uiteindelijk richt ze, na tientallen brieven aan de zee, maar tot God.

Volgens Tessa reageren mensen heel heftig op haar gedachtespinsels. “Misschien durf ik dingen te zeggen die andere alleen durven te denken, voor mij is dat niet vreemd.” Het werk van de jonge kunstenaar roept wel vaker emotie op bij mensen. Zo kreeg ze tijdens het maken van haar stoepkrijtgedichten in de stad de nodige verwensingen naar haar hoofd. “De hele stad hangt vol reclame, maar als je dan iets opschrijft uit je hart krijg je vaak zulke hefttige reacties. Soms positief, soms negatief, maar altijd heftig. Dat vind ik interessant”

De gedichten van Tessa de Swart zijn aankomende zondag te horen vanaf 15.00 uur tijdens de Finissage IDFX Exchange in de Houtmarktpassage. Hier zal om 14.00 uur Jeroen Crepton een expositie geven van zijn Raamwerken. Andere dichters die zullen voordragen zijn Marin Beversluis, Janenk Kok, Lea Theunissen, Merlijn Huntjens & Michelle Bracke, Irene Siekman & Sven de Swerts en Mandy Verleijsdonk.