Logo bredavandaag.nl
Slimste Project.
Slimste Project.

Breda in race voor Slimste Project

BREDA - Breda is met Robbie de Rat en Waterakkers in de race voor de titel het ‘Slimste Project’ bij de verkiezing voor Slimste Binnenstad. Breda volgt met Robbie de Rat op innovatieve manier de stroming in de riolering en het oppervlaktewater en brengt dat in beeld.


De Slimste Binnenstad van Nederland is een verkiezing voor binnensteden die het beste plan hebben om technologie in te zetten voor het veraangenamen van het verblijf in de stad en om die technologie toe te passen.

Als onderdeel van het project mochten 2500 schoolkinderen voor één keer een klein zendertje via een ‘chippo’ door het toilet spoelen. Deze zendertjes gingen op reis door het riool en gaven de gemeente informatie over waar en hoe snel de waterstromen door de rioolbuizen stromen.

Op die manier konden verkeerde aansluitingen opgespoord worden, of lozingen. De schoolkinderen konden via de website van Robbie de Rat de zendertjes volgen.

Breda maakte hierbij als eerste gemeente in Nederland gebruik van een nieuwe, door Stistewa en ARCADIS ontwikkelde, techniek in. Tijdens de ondergrondse reis worden de data opgehaald en verzonden. iReckon en Akertech hebben daarvoor de benodigde elektronica en software ontwikkeld en geïnstalleerd.

“De waarde van dergelijke metingen heeft zich al bewezen”, aldus de gemeente Breda. “Zo is de vrijgekomen informatie gebruikt om het hydraulisch rekenmodel van de gemeente te verbeteren en de risico’s van gevaarlijke lozingen in beeld te brengen.”

Bij Waterakkers is deze techniek voor een ander doel gebruikt. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief