Maandag 4 april in het Markdal.
Maandag 4 april in het Markdal. (Guido van der Kroef)

Klokkenberg gaat weer meanderen na aansluiting op Bovenmark

BREDA - Waterschap Brabantse Delta gaat meander Klokkenberg weer laten meanderen. Meander Klokkenberg is een stroompje in het natuurgebied Markdal. Het is van origine een oude bocht van de beek Bovenmark.


Vroeger had deze een meer slingerend verloop, ook wel meander genoemd. “Een aantal jaren geleden is de beek deels rechtgetrokken en voert daardoor sneller water af”, aldus het Waterschap. Dit kan zorgen voor wateroverlast in de bebouwde kom. Het terugbrengen van de bochten moet deze kans op wateroverlast verminderen. Daarnaast heeft het een positief effect op de ontwikkeling van flora en fauna in het gebied, stelt het waterschap. 

Het terugbrengen van de meander gebeurt door deze weer aan te sluiten op de hoofdwatergang de Bovenmark. De stroming moet dan zorgen dat zand uit de Bovenmark de meander ondieper en smaller maakt. Dit gebeurt voor het eerst op deze manier.

In totaal gaat het over een lengte van 160 meter van de Klokkenberg die wordt aangepakt. Onderdeel van het werk is plaatsing van een dam in de Mark.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief