Logo bredavandaag.nl

Breda op de bres voor LHBT-medemens

BREDA - Op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap doet Breda samen met 40 andere grote gemeenten mee aan de landelijke Regenboogaanpak. Hierbij worden acitiviteiten ondernomen om de zichtbaarheid, veiligheid en sociale acceptatie van LHBT-ers in Breda te vergroten.


Het plan is tot stand gekomen in samenwerking met COC Tilburg-Breda, Antidiscriminatiebureau RADAR  en Roze 50+ (een samenwerkingsverband tussen COC en ouderenbond ANBO). Deze organisaties vervullen in Breda een actieve rol in de bevordering van homo-emancipatie.

Wethouder Miriam Haagh zegt dat alle inwoners van Breda zichzelf moeten kunnen zijn, zich geaccepteerd en veilig voelen en volwaardig kunnen deelnemen aan onze samenleving. “Aandacht voor de acceptatie van de groep lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders is en blijft nodig. Daarom waren wij al eerder Koplopergemeente en daarom doen we nu mee aan de landelijke Regenboogaanpak.”

De Bredase aanpak richt zich met name op het onderwijs, veiligheid, zichtbaarheid en zorg voor oude LHBT-ers. Het COC gaat zich vooral richten op het speerpunt ‘zichtbaarheid.’ Zo gaat de homo-vereniging meedoen aan al bestaande evenementen als introductiefestivals van NHTV en Avans. Daarnaast gaat het COC ook eigen activiteiten en evenementen organiseren.

Wijkgerichte bijeenkomsten moeten zorgen dat de sociale veiligheid van onze LHBT-medemens. Ook is er speciaal aandacht om oudere LHBT-ers niet te laten vereenzamen, want nu nog wel eens voorkomt. Wethouder Haagh zegt vooral trots te zijn op Stichting Elisabeth die ‘de Roze Loper’ kreeg overhandigd van Roze 50+ voor haar homo-emancipatiebeleid. “Dit zien we in het personeelsbeleid, maar ook in de zorg- en dienstverlening. Ik hoop dat andere organisaties het voorbeeld van Elisabeth gaan volgen. Juist omdat oudere homoseksuele en lesbische ouderen relatief vaker eenzaam zijn”, aldus Haagh.

Met de GGD wordt bekeken hoe acceptatie van LHBT-jongeren opgenomen kan worden in de jaarlijkse vragenlijst aan tweedejaars leerlingen van het voortgezet onderwijs. Dit om de komende jaren een beter beeld te krijgen over de stand van zaken omtrent de sociale veiligheid en acceptatie van Bredase LHBT-jongerenFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief