Geruimde wietplantage
Geruimde wietplantage OM

Twee Bredanaars aangehouden in verband met grootschalig witwasonderzoek

Politie

BREDA - In verband met een grootschalig witwasonderzoek zijn dinsdagmorgen twee mannen van 48 en 51 jaar uit Breda aangehouden. Verder is er beslag gelegd op maar liefst 22 panden. De autoriteiten waren de twee al enige tijd op het spoor. 

Eerdere doorzoekingen
Al in 2014 werd er tijdens dit grootschalige onderzoek naar witwassen en georganiseerde hennepteelt in Breda een groot aantal panden doorzocht. Ook probeerde de politie in contact te komen met de bewoners van de woningen. De verdenking van criminele activiteiten ontstond nadat een jaar eerder in één van de panden een hennepkwekerij was ontdekt.

Huizen en jachthavens
Nader onderzoek wees uit dat de eigenaren in totaal 23 panden op naam hebben staan. Het OM vermoedt dat deze met crimineel geld zijn gekocht. Bij doorzoekingen van de gebouwen werd beslag gelegd op de financiële administratie. Op drie locaties is gericht gekeken naar waardevolle goederen, contant geld en financiële administratie. Op basis van de daar aangetroffen informatie zijn vervolgens nog een administratiekantoor, enkele bedrijven en een jachthaven bezocht.

In vier woningen zijn hennepkwekerijen en kweekbenodigdheden aangetroffen. In totaal zijn hierbij circa 700 hennepplanten in beslag genomen en vernietigd. Op meerdere locaties bleek dat er geknoeid was met de elektriciteitsmeter. Verder stuitte de politie op een nabij gelegen terrein nog op een grote hoeveel asbest. Hiervan is melding gemaakt bij de gemeente.

De verdachten werden dinsdag aangehouden op verdenking van witwassen, valsheid in geschrifte en georganiseerde hennepkweek. De officier van justitie heeft beslag gelegd op de 22 panden om te voorkomen dat de verdachten hun vermogen van miljoenen euro's buiten het bereik van justitie brengen. Andere spullen die zijn geconfisqueerd in verband met het onderzoek zijn een dure Porsche, een BMW, een Mercedes, een aanhangwagen, twee boten, een waterscooter, contant geld en acht schilderijen.