NAC pakt drie belangrijke punten tegen Roda JC. foto Peter Visser
NAC pakt drie belangrijke punten tegen Roda JC. foto Peter Visser

NAC gaat voor vier op één rij tegen Roda JC

NAC

BREDA - In de finale van de play-offs treft NAC deze donderdag Roda JC. De club uit Kerkrade degradeerde vorig jaar uit de eredivisie en kan zich, ten koste van NAC, nu weer terugvechten naar het hoogste niveau. Wat voor seizoen beleefden de Limburgers in de Jupiler League?

Roda JC kende een goede eerste seizoenshelft. Van de eerste negentien wedstrijden wonnen de Limburgers er veertien. Twee keer slechts speelden ze gelijk en drie wedstrijden gingen er verloren voor de winterstop. Ondanks een keurige eerste seizoenshelft, werd de ranglijst nooit aangevoerd door Roda JC. Vanaf speelronde zes was NEC de lijstaanvoerder en die club verliet die plaats niet meer. De hoogste notering was een tweede plaats.

Slecht vervolg
In de tweede seizoenshelft ging het stukken minder met de uiteindelijke nummer drie van de Jupiler League. Het won nog maar zeven duels en acht keer droop Roda JC af na een nederlaag. Vooral de nederlagen thuis tegen Telstar (2-4) en uit bij Sparta (6-0) waren opmerkelijk te noemen. Wel deelde Roda zelf nog een zevenklapper uit aan Helmond Sport. In de nacompetitie won Roda JC het eerste duel tegen FC Emmen met 0-1. Tijdens de return van dat tweeluik bleek een 2-2 gelijkspel genoeg voor een plaats in de finale. 

Opvallend genoeg speelt een van de twee clubtopscorers van de Limburgers in de verdediging. Bart Biemans maakte dit seizoen zeven treffers en deelt de eerste plaats met Johan Plat. De bekendste Roda-speler is voor vele toch Frank Demouge. De oud-spits van onder meer Willem II en FC  Utrecht scoorde echter pas vijf keer dit seizoen. Dat Roda JC niet onderschat moet worden blijkt wel uit hun bekerseizoen. Roda JC knikkerde zowel Heerenveen als PSV uit de bekerstrijd.

Lege stoeltjes
Elfhonderd NAC-fans zullen vandaag afreizen naar het Parkstad Limburg Stadion, dat dit seizoen vaak maar voor de helft gevuld is. Met een capaciteit van bijna 20.000 stoeltjes, is een gemiddeld bezoekersaantal van 10.711 treurig te noemen. NAC deed het de afgelopen jaren niet onaardig tegen de tegenstander van vanavond. Van de laatste vijf onderlinge ontmoetingen won NAC de laatste drie duels. Daarvoor speelde het één keer gelijk en pakte Roda JC één keer de drie punten.

De aftrap is vanavond om 19:45. Op zondag 31 mei wordt de return gespeeld in Breda. Dan valt de beslissing over welke ploeg er volgend jaar actief is in de Eredivisie en wie zich op mag maken voor (nog een jaar) de Jupiler League.