Het stationsgebied op 27 mei 2015.
Het stationsgebied op 27 mei 2015. NINE The Netherlands Breda/gemeente Breda

Station Breda groeit richting centrum (luchtfoto)

Algemeen

BREDA - Station Breda groeit gestaag richting het Stationsplein. Dat is goed te zien op de recente luchtfoto die de gemeente Breda liet maken door NINE The Netherlands uit Breda.

Op de foto zie je het station als een verzameling dominostenen liggen op het spoor en aan de Belcrum kant ervan. Te zien is dat het parkeerdek inmiddels door enkele automobilisten is gevonden. Wat opvalt is het formaat van het station, waarin komend jaar ook de Belastingdienst en eerder dit jaar al BDO een plekje gaan krijgen. De bebouwing is haast net zo groot als de huidige bebouwing tussen de Emmastraat en de Meerten Verhoffstraat aan de centrumzijde.

Het Stationsplein is nog een zandvlakte. Ook links en rechts van het station oogt het nog als strand. Links gaat dat het eerst veranderen. Linksboven, aan het eind van de Stationslaan, komt Breda Vooruit steeds verder boven het maaiveld uit. De eerste appartementen van dat project worden dit jaar nog opgeleverd. De zandvlakte en het grasveld daar tegenover wordt in de toekomst bezet door het nieuwe gerechtsgebouw. Dat verschijnt tussen 2016 en 2018 op die plek, meer dan zestig meter hoog. Daarmee moet dat een nieuw ijkpunt worden voor bezoekers aan de stad.