Foto's die Jopie van der Most van Spijk vond van de danssschool van haar ouders en grootouders.
Foto's die Jopie van der Most van Spijk vond van de danssschool van haar ouders en grootouders. privécollectie

Unieke foto’s Dansschool De Kruif uit de oude doos

Cultuur

BREDA - Na een vraag van een nichtje dook Jopie van der Most van Spijk in de doos met foto’s die ze van haar moeder had gekregen. Het bleek een kleine goudmijn als het gaat om Bredase geschiedenis, want haar moeder Leonie Adank, bewaarde daarin haar fotoarchief van dansschool De Kruif, de dansschool van haar ouders.

Alleen de doos met daarin de foto’s van de dansschool aan de Nassausingel 24 is al een pronkstuk. Bruidsuikers, staat er op de deksel in rode sierlijke letters. En daaronder een afbeelding van een waarschijnlijk pas getrouwd stel in middeleeuwse kledij met daar weer onder tussen accolades De Faam. Bredaser kan bijna niet.

De foto’s in de doos halen verhalen op van vroeger. “Ik woonde boven de dansschool”, vertelt Jopie vanuit haar woonplaats Noordwijk. Voor de danslessen met bijbehorende muziek maakte dat niet uit. “Ik sliep overal doorheen”, weet ze nog goed. Tot haar zesde woonde ze in Breda, de eerste jaren boven de dansschool. “En mijn oma woonde ernaast.”

Op en oma waren in 1917 met de dansschool begonnen.  “Ik heb ook nog een foto met daarop 25 jaar. Dat moet in de oorlog geweest zijn. Het was vroeger dans- en gymnastiekschool De Kruif, daar heb ik nog een envelop van”, vertelt ze. “Mijn opa gaf ook nog gymles op de KMA. Dat is de foto waar die man met de brede torso naast de rekstok staat.”

In de Faamdoos onder meer een statige foto overduidelijk gemaakt door ‘de fotograaf’, in dit geval waarschijnlijk N. Van Zijverden, destijds gevestigd aan de Haagdijk. Die staat als maker vermeld achterop een van de andere plaatjes. Opa en oma De Kruif staan daarbij geposeerd in danshouding. Oma met een hand parmantig in de lucht, hoedje op en lange rok aan, opa in jacquet en met dansschoenen aan. De starthouding voor een dans.

Op de andere foto’s is goed te zien hoe de dansschool eruit heeft gezien. Een grote hoge zaal met parket voorzien van visgraatmotief. Naast de dansvloer een lager gedeelte waar stoeltjes en tafeltjes stonden, grenzend aan het raam. “Ik weet nog dat er vanuit de woning een deur was waardoor je zo op de dansvloer keek. Die deur heb ik maar één keer open gezien. Ik vroeg aan mijn moeder waarom die deur daar zat. Ze zei dat het makkelijk was met verhuizen. Is eigenlijk ook wel logisch, zo kunnen de meubels naar beneden getakeld worden en hoeft het niet via de trap.”

Jopie’s moeder Leonie gaf samen met haar man Joop de Kruif dansles. “Tot zijn overlijden. Daarna heeft ze nog lesgegeven met John Herder, die het later met zijn vrouw Jacqueline overnam. In 1959 is ze gestopt en zijn we verhuisd.” De tijd bij de dansschool bleef echter waardevol, weet Jopie. “Mijn moeder hertrouwde met een man van de KMA, maar mijn vader was haar grote liefde. En ze hield natuurlijk enorm van dansen. Ze dacht met weemoed terug aan die tijd.”

Vele honderden Bredanaars hebben er vroeger leren dansen. In de tijd van De Kruif, maar ook nadat de dansschool als Oksinki door het leven ging. Zo’n vijftien jaar geleden hield dat op. Afgelopen jaar verrees op de plek een studentencomplex met 41 woningen. Twist heet het, met een subtiele verwijzing naar de dansgeschiedenis die deze plek rijk is.

Bekijk alle oude foto's van De Kruif in het fotoalbum.