Braakliggend terrein Frankenthalerstraat.
Braakliggend terrein Frankenthalerstraat. Wijnand Nijs

Van Lunteren: Dit jaar nog containerwoningen

Politiek

BREDA - De vraag naar woningen voor statushouders en moelanders schreeuwt om onorthodoxe maatregelen. Dat stelt wethouder Patrick van Lunteren. Hij wil op verschillende plaatsen in de stad containerwoningen plaatsen als een van de oplossingen. Die woningen zouden er nog dit jaar moeten staan.

De urgentie is hoog, gaf de wethouder eerder ook al aan. Onder meer door de rijksmaatregelen hebben de corporaties hun nieuwbouwplannen grotendeels geschrapt. Daardoor is het aanbod voor nieuwkomers sowieso krap.

In totaal moet Breda de komende twee jaar huisvesting bieden aan zo’n 300 statushouders, zijnde asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben en 800 moelanders (arbeidsmigranten). “Dat vraagt om snelle klappen”, herhaalt Van Lunteren. “Containerwoningen zouden dat kunnen zijn.”

De containerwoningen zijn in eerste instantie ook bedoeld voor deze woningzoekenden. “Maar als er andere urgente gevallen zijn, kunnen die zeker ook in aanmerking komen”, geeft de wethouder aan. “Daar wil ik flexibel in blijven.” Een van de mogelijke plaatsen voor de tijdelijke woningen is een braakliggend stuk grond aan de Frankenthalerstraat. “Maar de woningen zouden verspreid door de stad moeten komen. Dat kan ook op basis van de tijdelijkheid, een gebied dat de komende tien jaar toch niet gebruikt gaat worden.”

Van Lunteren heeft eerder dit jaar de afspraken over nieuw te bouwen woningen gemaakt met de in Breda actieve woningcorporaties. Ook is een taskforce opgericht die moet nadenken over mogelijkheden. “Daarnaast ben ik een rondgang gaan maken langs marktpartijen. Zo kwam ik ook bij Heijmans terecht, dat met One een containerwoning heeft. Dat is een voorbeeld, er zijn veel varianten in allerlei vormen en maten.”

Al komt het idee van de containerwoningen vanuit de gemeente, het is volgens de wethouder niet de bedoeling dat Breda zelf de containers gaat kopen en plaatsen. Volgens hem zouden corporaties of ontwikkelaars dit moeten doen. De huuropbrengsten in combinatie met de termijn zou het kostendekkend moeten maken. “Maar wellicht dat we mee moeten denken in de vorm van garantstellingen.”

Het college zet daarnaast ook nog in op transitie van kantoorgebouwen naar woningen. Hoog op de prioriteitenlijst staat het Belastingkantoor aan de Gasthuisvelden, dat in 2016 gemeentelijk eigendom wordt. “Daar wordt veel over gepraat, maar het wachten is op een van de partijen die hapt. De gesprekken zijn gaande.”

In de gemeenteraad wordt in juni gesproken over de huisvesting in Breda. De raadsfractie van BOB trok deze week al aan de bel met zorgen over de kwestie.