foto Colina Boeren/ImiraFoto
foto Colina Boeren/ImiraFoto

Spoedeisende hulp Amphia gaat patiënten terugsturen naar huisarts

Algemeen

BREDA - Niet door de huisarts doorverwezen patiënten die zich melden bij de Spoedeisende Hulp van het Amphia lopen vanaf maandag de kans terug naar hun huisarts gestuurd te worden. Op die manier willen de verzamelde huisartsenposten een bijdrage leveren aan het beperken van de zorgkosten.

Op dit moment komen er per jaar ongeveer 12.000 mensen naar de Spoedeisende Hulp (SEH) aan de Molengracht in Breda zonder verwijzing van de huisarts. Dit kost jaarlijks minimaal 4,5 miljoen euro. Zij werden tot nu toe allemaal op de SEH geholpen. “Vanwege de oplopende zorgkosten dringen de minister en de zorgverzekeraars aan op een verandering”, aldus de Stichting Huisartsenposten West-Brabant. “Alleen diegenen die niet geholpen kunnen worden door een huisarts, kunnen zich wenden tot de Spoedeisende Hulp.”  

De patiënt bespaart hiermee in de meeste gevallen ook zelf kosten, aldus de huisartsen. “Een patiënt die zonder verwijzing toch op de SEH wordt geholpen kost dit minimaal het eigen risico. De zorgverzekeraar kan bovendien besluiten de zorgkosten helemaal niet te vergoeden. In dat geval betaalt de patiënt de gehele rekening zelf. Die kosten kunnen behoorlijk oplopen.”

De stichting haalt de verschillen in kosten aan. Zo kost een vraag aan de eigen huisarts €9 en een telefonisch consult bij de huisartsenpost €25. Een bezoek aan de Spoedeisende Hulp kost minimaal €375, meldt de stichting.

Op de huisartsenpost worden patiënten met de meeste spoed als eerste geholpen. “Daarom is het van belang dat mensen altijd eerst telefonisch contact opnemen met de huisarts of huisartsenpost. De patiënt hoeft niet altijd te komen, soms is een zelfzorgadvies voldoende.”

De nieuwe maatregel betekent niet dat patiënten aan hun lot worden overgelaten. “Als het medisch noodzakelijk is wordt de patiënt voor een consult uitgenodigd op de huisartsenpost of wordt een visite aan huis afgesproken.”