NAC wint met 3-0 van VVV en plaatst zich voor de finaleronde van de play-offs.
NAC wint met 3-0 van VVV en plaatst zich voor de finaleronde van de play-offs. Peter Visser

Breda in spanning voor NAC-Roda JC

NAC

BREDA - Een haast eindeloze stroom aan tweets en Facebookposts komt deze zondag aan je voorbij met dezelfde boodschap: #Matchday #handhaven. Elke Bredanaar met maar ook een beetje gevoel bij Bredase voetbaltrots NAC bouwt een gezonde wedstrijdspanning op.

Om 14.30 uur treedt de Parel van het Zuiden aan voor de wedstrijd van het jaar. Alsof het de Champions League-finale is, zo groot zijn de belangen. Want als NAC vanmiddag ‘gewoon’, net als afgelopen donderdag, van Roda JC wint, speelt het komend seizoen ook weer in de eredivisie. Wordt er verloren, dan treedt een rampscenario in werking, waarvan alleen duidelijk is dat dit de club veel geld gaat kosten. Daar wil niemand aan denken.

‘Training van aankomende week aan het voorbereiden, maar door de zenuwen last van concentratieproblemen’, tweet Karin Pieterse. Merel Dekkers, eveneens via twitter: ‘Matchday. Wat een spanning, maar ik heb alle vertrouwen in een mooie afloop.’

Op Facebook benadrukken ook diverse fans en betrokkenen het belang van deze dag. Riny Heijmans legt een link met het verleden en de datum 31 mei. “De 31e mei 2015 zal in het geheugen gegrift worden als de dag dat NAC via een prima verlopen nacompetitie zich veilig speelde en het eredivisieschap veilig stelde. Op 31 mei 1973 won NAC de KNVB beker en dus wordt deze dag uitgeroepen tot nationale NAC feestdag! Hup NAC!!!”

En pr-medewerker Matthias van Wettum verwijst naar het loodzware seizoen van de Bredase geelzwarten: “'The harder the struggle, the greater the reward.' De laatste en belangrijkste van het seizoen. Hup NAC!”

Sportieve opperbaas Robert Maaskant laat op de clubsite weten dat de 1-0 een goede uitgangspositie is, maar dat NAC niet moet denken dat de eredivisie al veilig is gesteld. "We moeten nog 90 minuten tot het gaatje gaan en dit professioneel tot een goed einde brengen. Pas bij een goed resultaat mogen we stellen dat het eredivisieschap van ons is."