Logo bredavandaag.nl
Slimste Project.
Slimste Project.

Breda 'slimste binnenstad' met project Robbie de Rat en Waterakkers

BREDA - Breda heeft dinsdag de titel Slimste Binnenstad van Nederland gekregen in de categorie slimste projecten. Breda versloeg met het project 'Robbie de Rat en Waterakkers' Utrecht en Haarlem.


Breda won zowel de jury- als de publieksprijs. De wedstrijd is een initiatief van Smart Data City. In het Bredase project dat tot de winst heeft geleid, wordt gebruik gemaakt van een nieuwe techniek om via kleine elektronische zendertjes en ontvangers en met gebruikmaking van social media de waterstroming te volgen. Het project is volgens de gemeente Breda een mooi voorbeeld van co-creatie tussen overheid-bedrijfsleven en onderwijs.

Als onderdeel van het project 'Robbie de Rat' mochten 2500 schoolkinderen voor één keer een klein zendertje via een ‘chippo’ door het toilet spoelen. Deze zendertjes gingen op reis door het riool en gaven de gemeente informatie over waar en hoe snel de waterstromen door de rioolbuizen stromen. Op die manier konden verkeerde aansluitingen opgespoord worden, of lozingen. De schoolkinderen konden via de website van Robbie de Rat de zendertjes volgen.

Breda maakte hierbij als eerste gemeente in Nederland gebruik van een nieuwe, door Stistewa en ARCADIS ontwikkelde, techniek in. Tijdens de ondergrondse reis worden de data opgehaald en verzonden. iReckon en Akertech hebben daarvoor de benodigde elektronica en software ontwikkeld en geïnstalleerd.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief