Afbeelding
flickr

D66: Breda moet samenwerken met Eindhoven in gebruik licht tegen uitgaansgeweld

Politiek

BREDA - D66 in Breda wil dat de gemeente meer gebruik gaat maken van nieuwe technieken om het uitgaansgeweld te verminderen. Door de inzet van speciale lichten, geuren en beelden zou het gedrag van de stapper positief beïnvloed kunnen worden.

Vorig jaar schreef D66-raadslid Tim van het Hof al een opiniestuk op BredaVandaag over deze nieuwe technologische mogelijkheden om het geweld tijdens het uitgaan te verminderen. D66 noemt de inzet en samenwerking van de politie, portiers en horeca met name effectief en nodig als het fout gaat. Door het verspreiden van bijvoorbeeld pepermuntgeur zou geweld al gestopt kunnen worden nog voordat het uitbreekt.

De liberale partij verwijst hierbij naar de gemeente Eindhoven die al een aantal jaar samenwerkt met de TU Eindhoven en Philips vanuit het Living Lab. Zo wordt er in het uitgaanscentrum Stratumseind gewerkt met een speciaal lichtplan dat zowel qua kleur als intensiteit kan worden aangepast, afhankelijk van waar de situatie om vraagt. Door te spelen met licht kan groepvorming worden beïnvloed.

Vanuit het Living Lab is ook interesse getoond om naast licht ook te experimenteren met geuren. De combinatie tussen licht, geur en beeld kunnen elkaar versterken. Vanuit die gedachten zou het volgens D66 Breda goed zijn als Breda en Eindhoven hier samen in optrekken en kennis en kunde uitwisselen om uitgaan veiliger en gezelliger te maken.

De gemeenteraad heeft tijdens verschillende raadsvergaderingen positief gereageerd op de mogelijke inzet van geur, kleur en beeld tegen uitgaansgeweld. D66 wil nu van het college weten of zij deze positieve houding deelt en of dit al heeft geleid tot concrete plannen, dan wel resultaten. Verder wil D66 dat de gemeente Breda contact zoekt met Gemeente Eindhoven en het Living Lab om de mogelijkheden van samenwerking te bespreken.