foto pepijn nagtzaam
foto pepijn nagtzaam

Sfeer Bredase gemeenteraad bereikt dieptepunt

Politiek

BREDA - Zo tropisch het weer buiten is, zo koel was afgelopen donderdag de sfeer tijdens de raadsvergadering. Een college dat volgens de ene fractie (BOB) ‘Pannenkoekenbeleid’ voert en een oppositie die volgens coalitiegenoot SP doelbewust wethouders probeert te beschadigen. Gevolg? De raad duikt niet langer hetzelfde café in na afloop van de vergadering.

Procedures en poppetjes
Aan de basis van de onvrede ligt het wederzijds wantrouwen tussen coalitie en oppositie. Hierdoor gaan de debatten de laatste tijd vaak niet meer over de inhoud, maar vooral over de procedures en poppetjes. Niet alleen zorgt het gekibbel voor een slechtere werksfeer, vergaderingen lopen vaak uit tot diep in de nacht. Donderdag duurde de vergadering tot 1.00 uur.

@BernievdBerg Bestaat er eigenlijk ook een politieke fair play cup #dtv of is dat een contradictio in terminis #grbr

Oorzaken
Fractievoorzitter Bas Maes van de SP wijt de verslechterde sfeer aan het feit dat de VVD en D66 als de twee grootste partijen van Breda in de oppositie zitten. “In het begin leefde misschien nog wel het idee dat dit college geen stand zou houden. Nu blijkt dat er weinig lucht zit tussen de verschillende coalitiepartijen neemt de frustratie toe, dat kan ik ook wel begrijpen.” Volgens Maes uit deze frustratie zich in doelgerichte beschadigingsacties tegen bepaalde wethouders. “De VVD zit ook met acht man in de oppositie, ik krijg de indruk dat ze zich soms kapot vervelen.”

VVD-raadslid Thierry Aartsen legt de schuld voor de verslechterde werksfeer in de raad bij het optreden van het college. Deze zou geen enkele moeite doen om consensus te bereiken en elke besluit er met de kleinst mogelijke meerderheid van 20-19 doorheen jagen. “Daarnaast is er een partij als de SP die bij elk punt van D66 nota bene begint te zaniken over het proces en niet de inhoud.”

@ThierryAartsen Burgo @PaulDepla moet zelfs inspringen omdat Financiën-wethouder Van 'Stuntelen' verschil tussen voteren en reserveren niet meer snapt #grbr

Verziekte sfeer
Volgens Maes is de sfeer binnen Bredase sfeer dermate verziekt dat dit ook buiten de raadszaal gevolgen heeft. “Afgelopen donderdag ging een aantal raadsleden na de vergadering voor het eerst naar een ander café, dat is wel illustratief voor de huidige stand van zaken.”

Ook Aartsen merkt dat de persoonlijke relaties buiten de raad aan het bekoelen zijn. Het VVD-raadslid denkt dat oplossing voor de huidige situatie in handen ligt van het stadsbestuur. “Het college moet meer respect tonen voor de raad. Als politicus heb ik een verantwoordelijkheid richting mijn eigen achterban, maar als bestuurder behoor je draagvlak te creëren.”

@BasMaes Na jaar oppositie voeren komen @VVDBreda en @D66Breda nog altijd niet verder dan frustreren proces en beschadigen personen. Jammer. #grbr

SP-fractievoorzitter Maes denkt dat het aanscherpen en strenger handhaven van de regels binnen de gemeenteraad kan helpen bij het verbeteren van de werksfeer. Ook burgemeester Depla ziet daar als voorzitter van de raad mogelijkheden in. Wat Depla opvalt in vergelijking met de raadsvergaderingen in zijn vorige gemeente Heerlen is dat de partijen daar een vaste spreektijd krijgen voor de gehele avond. Ook beginnen de vergaderingen in de Limburgse gemeente een stuk eerder. “Je merkt bij een debat over bijvoorbeeld de steun aan de winkelcentra dat je al snel twee uur kwijt bent als je dat goed wilt bediscussiëren, inclusief schorsingen en moties.”

Toekomst
Depla denkt dat niemand, inclusief hijzelf, tevreden is over het verloop van de laatste raadsvergadering. “We kwamen er al snel achter dat de agenda nooit binnen de vergadering kon worden afgewerkt, die tijdsdruk leidde tot irritatie.” Depla wijst erop dat de stemverhouding van 19-20 sowieso al bijdraagt aan de gespannen verhoudingen.

@CarlaKranenborg Wethouder Bergkamp: ik wil geen toestemming vragen aan de raad want dat beperkt mijn slagkracht. Ja echt, hij zei het serieus #grbr

Depla heeft daarentegen niet het idee dat er tijdens de debatten veel op de man wordt gespeeld. “Ik denk dat er in Breda over het algemeen goed parlementair wordt gedebatteerd.” Hij maakt zich dan ook geen zorgen over de onderlinge verhoudingen. “Ik ben nog steeds positief over de manier waarop we hier in Breda met elkaar omgaan en verwacht dat dit zo blijft.”

De burgemeester vindt wel dat iedereen kritisch moet kijken naar zijn eigen rol tijdens de vergaderingen. “De laatste raadsvergadering waren er punten die ik kan verbeteren, daar let ik de volgende keer dan ook op.”

@pepijnnagtzaam Het is 00.30 en ondanks het middernachtvergaderingbitterballenrondje wordt de sfeer er niet per sé beter op hier.