Afbeelding

RIVM waarschuwt voor Tropische hitte in Nederland

Algemeen

BREDA - Vanwege de aanhoudende hitte treedt aanstaande dinsdag het Nationaal Hitteplan in werking. Dat heeft het RIVM besloten na bestudering van de weervoorspellingen. Vooral bejaarden, baby's en chronisch zieken kunnen veel last krijgen van het warme weer. Het is belangrijk dat deze groepen voldoende drinken en verkoeling krijgen.

Verwachtingen 
Volgens BredaVandaag-weerman Nico Koevoets wordt het maandag zo'n 24 tot 25 graden. Vanaf dinsdag gaat de temperatuur volgens de weerman snel omhoog. Gemiddelde maximumtemperaturen in de regio van dag tot dag: dinsdag 29 graden, woensdag 32 graden, donderdag 34 graden, vrijdag 35 graden, zaterdag 36 graden.

Controle
Warm weer kan zorgen voor allerlei nare bijverschijnselen zoals vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en dorst. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk, uitslag en verbranding. Het RIVM vraagt mensen die ouderen verzorgen om extra te controleren of deze voldoende rekening houden met de hitte. 

Onderzoek
Het RIVM raadt bezoekers van evenementen en festiviteiten aan om extra water mee te nemen en dit te drinken zodra er een droog gevoel in de keel wordt waargenomen. Verder is het verstandig om zo nu en dan de schaduw op te zoeken. Uit onderzoek blijkt dat de temperatuur op deze plekken lager is dan op zonnige plekken.