Afbeelding

'Nieuwe eisen voor Harleydag onwerkbaar', dag afgeblazen

Cultuur

BREDA - De organisatie van de Harleydag heeft de stekker uit het evenement getrokken. Aanleiding zijn volgens de organisatie de nieuwe eisen waarmee gemeente, politie en OM op het laatste moment kwamen. 

Zo zouden motorrijders zich eerst moeten registreren en zou het Chasséveld niet als overloopterrein mogen dienen, werd de organisatie op 10 juni verteld in een gesprek met de burgemeester. Dat meldt Harleydag in een persbericht. In een tweede gesprek iets minder dan een week later gingen deze eisen van tafel.

 In dat tweede gesprek werd duidelijk dat de motoren niet over de Hoge Brug zouden mogen en dat de dag ook een uur ingekort zou moeten worden, namelijk van 11.00 uur tot 18.00 uur in plaats vanaf 10.00 uur. Ook zou de binnenstad om 18.00 uur motorvrij moeten zijn. "Onuitvoerbaar voor ons", aldus de Stichting die juist na jaren van afwezigheid de organisatie van de dag weer op zich genomen had. "Helaas is dit mooie evenement nu ten grave gedragen totdat er een andere Don Quichot zichzelf opwerpt om wederom een poging te wagen dit evenement te organiseren? Wij wensen diegene op voorhand veel succes!!", besluit de organisatie. 

Burgemeester Depla wijst er in een raadsbrief op dat de verwachte hoeveelheid motoren de aangekondigde tweeduizend ver zou overstijgen. Dat zou blijken uit oproepen van de organisatie. Volgens Depla zou dit leiden tot een oncontroleerbare situatie. Daarom was het voorstel om de motoren via het Chasséveld de binnenstad in te leiden. De eerste tweeduizend zouden dan die tocht mogen maken. De overige motoren moesten dan op het Chasséveld blijven.

Dit was voor de organisatie onacceptabel, schrijft Depla. Voor de gemeente was dit echter noodzakelijk om de veiligheid van winkelend publiek en bezoekers aan het evenement te waarborgen. In de raadsbrief geeft hij aan te betreuren dat de dag is afgelast. "Dat spijt me, want er is veel energie gestoken in de voorbereidingen. Zowel door de stichting als door anderen."