De uitbater van het voormalige buurthuis aan de Scheldestraat, Cees Venderbos. foto Wijnand Nijs
De uitbater van het voormalige buurthuis aan de Scheldestraat, Cees Venderbos. foto Wijnand Nijs

Partijvoorzitter SP Breda verlaat buurthuis Scheldestraat met huurachterstand (Update)

Politiek

BREDA - De VVD gaat woensdag tijdens de commissie Maatschappij vragen stellen over de gang van zaken rondom het buurthuis aan de Scheldestraat. Onlangs werd bekend dat de gemeente het beheer van het gemeenschapshuis overneemt van beheerder Venderbos. Hierdoor zou de schijn van belangentegenstellingen zijn gewekt, aldus de VVD.  

Betalingsachterstand
Volgens een woordvoerder neemt de gemeente het beheer van het buurthuis over omdat Venderbos financieel niet meer in staat is om het buurtbuis te exploiteren. Hierdoor zou er ook een huurachterstand zijn ontstaan. Hoe hoog deze is kan de gemeente op dit moment nog niet zegggen. Onderhandelingen tussen de gemeente en Venderbos over aflossing van de schuld lopen nog. Eerder had Venderbos ook al onenigheid over betalingen met kok Chesron Nanuru. 

VVD-raadslid Thierry Aartsen is verbaasd dat de gemeenteraad op geen enkele manier is geïnformeerd over de overname van het buurthuis. “Er is geen persbericht verschenen, geen raadsbrief of collegebesluit. Wethouder Patrick van Lunteren heeft dit op eigen houtje besloten. Wij willen nu precies weten hoe de vork in de steel zit.”

Belangenverstrengeling
Saillant detail; zowel wethouder Van Lunteren als partijvoorzitter Venderbos zijn allebei van de SP. Ook huurde de partij tot voor kort vergaderruimte in het buurthuis. Volgens fractievoorzitter Bas Maes zou hier zo’n 200 euro per maand voor zijn betaald. Dit bedrag komt uit de pot fractievergoedingen van de gemeente Breda.

Aartsen noemt de hele gang van zaken zeer onwenselijk. “Dit kan in ieder geval de schijn van belangenverstrengeling opwekken en dat moet je altijd zien te voorkomen.” Het VVD-raadslid noemt het verder opmerkelijk dat de gemeente nu het beheer overneemt van een buurthuis waarvan de openingstijden worden verkleind. Aartsen gaat woensdag vragen stellen over de bezettingsgraad van het buurthuis aan de Scheldestraat.

Update met reactie van SP-fractievoorzitter Bas Maes: "Jammer dat Cees nu zo in het nieuws komt. Hij heeft zijn nek uitgestoken om tegen de stroom in een buurthuis 2,5 jaar draaiende te houden. Dat deed hij uit persoonlijke overtuiging. Zeker niet als voorzitter van de SP wat hij toen nog helemaal niet was."

"Als de VVD had opgelet in de raad hadden ze bovendien geweten dat wethouder Bob Bergkamp verantwoordelijk is vanuit het College. Van zelfs maar de schijn van belangenverstrengeling is dus geen sprake. Tot slot wil ik nog wel kwijt dat juist de SP zuinig en zinnig met belastinggeld omgaat. Sterker nog: enkele jaren terug hebben we nog 8.000 euro terug gestort in de gemeentekas. Een unicum in politiek Breda."