Eén van de zwembadjes die bij BooZe en Peb Mode neer is gezet voor de poolparty.
Eén van de zwembadjes die bij BooZe en Peb Mode neer is gezet voor de poolparty. Evy van der Sanden

Vrouwen bloot, handel dood; ook in Breda

Economie

BREDA - In ‘t Sas zetten winkelmedewerkers opblaaszwembadjes op. Het is een voorbode van een ware poolparty bij kledingwinkel Peb Mode en horecagelegenheid BooZe. Het moet het voor klanten aantrekkelijker maken toch te komen winkelen met het warme weer. Want dat blijkt een uitdaging.

Andere winkels - en Peb Mode ook - plaatsen extra ventilatoren om een extra wind door de zaak te laten waaien. En toch trekt in de middag slechts een enkeling naar de winkelstraten van het centrum van Breda om geld uit te geven.  

Pascal Sparidans, eigenaar van Peb Mode, vindt dat ook wel logisch. “Met warm weer is het altijd rustiger. Bij 25 graden zit het terras hier tegenover vol. Nu niet. Die extra ventilator staat hier puur voor het idee, want eigenlijk werkt het toch niet.” Sparidans merkt wel dat de vaste klanten ondanks de hoge temperatuur blijven komen. “Om toch nog wat zomerse spullen aan te schaffen. Klanten die merken dat kleren na één keer dragen in de wasmachine moeten en die toch nog iets missen in hun garderobe.”

Zeventig procent minder klanten
Henk Lugthart heeft in zijn woonwinkel Le Cadeau zelfs zeventig procent minder klanten dan normaal gesproken. “Wij verkopen ook geen zomerse artikelen.” Met het lage aantal klanten, verlaagt vanzelfsprekend de omzet. “Dat heb je liever niet, maar het heeft verder geen extra nadelige gevolgen. Ik hoop gewoon dat het niet te lang duurt.”

Toch hebben niet alle winkels problemen met het warme weer. André Olijnyk, eigenaar van kledingwinkel Get Drezzed, merkt dat hij in de middag veel minder klanten heeft. Dat vormt geen groot probleem, want dat wordt volgens hem ruimschoots gecompenseerd door het aantal bezoekers in de ochtend en in de avond.

Onderschatte warmte
In het geval van kledingwinkel Chimo verschilt het per dag hoeveel last de zaak heeft van de hitte, meent verkoopster Hafsa Cherabi. “Vaak valt het de eerste dag van de warmte nog wel mee.” Dat komt doordat de hitte dan nog onderschat wordt, meent ze. De dagen erop merken klanten dat het toch nog te warm is om te winkelen en verkiezen ze het zwembad boven een nieuwe garderobe.

Desalniettemin is volgens haar geen wezenlijk verschil in het aantal klanten merkbaar. Haar handel leeft dus nog ten tijden van zomerse temperaturen. Misschien heeft ze geluk, want voor een aantal winkeliers, onder wie Lugthart, geldt wel degelijk: vrouwen bloot, handel dood.