De steiger voor de passantenhaven wordt razendsnel aangelegd. foto Marijn van Dijke
De steiger voor de passantenhaven wordt razendsnel aangelegd. foto Marijn van Dijke

Pilotperiode passantensteiger verlengd; 100 meter extra ligplaatsen

Economie

BREDA - De pilotperiode van de passantensteiger aan de Nieuwe Prinsenkade is met een jaar verlengd. Dat vertelt Marijn van Dijke van Bootje Varen Breda. Daarnaast wordt de steiger met honderd meter uitgebreid. Deze uitbreiding moet half augustus gerealiseerd zijn.

De pilot loopt tot en met 2016 en dat betekent dat de gemeente Breda en Bootje Varen Breda niet twee maar drie vaarseizoenen kunnen testen wat er precies nodig is in de haven.

Met de uitbreiding van de steiger kunnen recreatietoevaarders vanaf half augustus ook aanmeren en overnachten aan de Haven zelf. Er is ruimte voor zo’n tien tot vijftien boten.

Waarom de steiger nu pas wordt uitgebreid terwijl het vaarseizoen als is begonnen? Van Dijke: “Omdat men nu pas ziet hoe succesvol het eerste deel is door de late oplevering vorig jaar. Het wordt steeds drukker.” De uitbreiding van de steiger moet volgens de gemeente Breda ook voor extra sfeer zorgen en voor extra bestedingen in het havengebied en in de rest van de binnenstad.

Sinds de verhoging van de Willem-Alexanderbrug in 2014 kunnen grotere motorboten en -jachten onder die brug door om zo in de stad te komen. In juli 2014 werd daarom in het Spanjaardsgat aan de kant van de Nieuwe Prinsenkade al een steiger van honderd meter aangelegd. Wat er na de pilotperiode gebeurt met de passantenhaven is nog onduidelijk.