Herdenkingsceremonie slachtoffers MH17 op de Grote Markt in Breda.
Herdenkingsceremonie slachtoffers MH17 op de Grote Markt in Breda. Pepijn Nagtzaam

Breda herdenkt Bredase slachtoffers MH17

Algemeen

BREDA - 17 juli 2014. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Nederland. Ook Breda verloor tijdens de vliegramp met de MH17 verschillende inwoners. Vandaag hangen zowel de gemeente Breda als de Eerste Kamer én de NHTV de vlag halfstok.

Exact een jaar geleden stortte de MH17 van luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines neer boven oorlogsgebied van Oekraïne, bij de grens tussen Oekraïne en Rusland. Het vliegtuig was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Bij de ramp kwamen 298 mensen - onder wie 196 Nederlanders -  om het leven. Wie het vliegtuig uit de lucht heeft geschoten, staat nog steeds niet officieel vast.

Wat wel vaststaat is dat de impact ook in Breda enorm was. Zo kwamen de broertjes Allard van Keulen en Jeroen van Keulen om tijdens de ramp, samen met hun ouders Rob en Caroline. Allard en Jeroen zaten op school op het Onze Lieve Vrouwelyceum (OLV). Het OLV houdt deze vrijdag voor leerlingen en medewerkers een kleine, sobere herdenking. Rector op het OLV Gijs van Wijlen: “Ik zal als rector iets zeggen en we kijken terug op het afgelopen jaar. We zullen ook het nummer ‘ Fragile’  van Sting ten gehore brengen. Dat was het thema vorig jaar tijdens de herdenking. Wij hebben een fotogalerij op school met leerlingen die ons zijn ontvallen. Sinds het overlijden van Allard en Jeroen brandt daar dagelijks een kaars. Leerlingen houden dat zelf bij.”

Niet alleen Allard en Jeroen lieten het leven. Onder de slachtoffers bevond zich ook het uit Breda afkomstige Eerste Kamerlid Willem Witteveen. Hij reisde met zijn vrouw Lidwien Heerkens en dochter Marit Witteveen. Ondervoorzitter van de Eerste Kamer Joris Backer is aanwezig bij de herdenking in Nieuwegein. De NHTV verloor medewerkster Esther de Waal. Haar collega's herdachten De Waal gedurende de afgelopen week, onder andere door haar graf te bezoeken. Daarnaast kwam de in Breda geboren Pim de Kuijer om bij de ramp.