Afbeelding

Bredase uitvinder krijgt octrooi voor heteluchtkanon

Economie

BREDA - Het is uniek binnen de branche van bedrijven die heteluchtkanonnen produceren: een octrooi krijgen. En toch kreeg Bredanaar Arend de Vries, genoemd als uitvinden op het octrooi en werkzaam bij Thermobile aan de Konijnenberg, het voor elkaar.

Als eerste: wat doet Thermobile?
“Wij ontwerpen en produceren deze heaters in onze fabriek in Breda. Ze worden ingezet in de bouw, in de agrarische sector en om tenten te verwarmen voor het leger of voor grote evenementen.”

Wat ontwierp u?
“In het midden van een heteluchtkanon zit een branderkamer. Aan beide zijden van die branderkamer – waarin zich een vlam bevindt -  bevindt zich de warmtewisselaar. Een ventilator blaast schone lucht het apparaat in. Die lucht gaat normaal gesproken vooral over het oppervlak van die warmtewisselaars en de branderkamer heen. Ik heb ervoor gezorgd dat de warmtewisselaars conisch zijn aan de binnenkant waardoor de wisselaar schone lucht naar binnen zuigen.”

Wat heeft dat voor voordelen?
“De lucht gaat in plaats van over de wisselaar heen, tussen de wisselaar en de branderkamer door. Daardoor komt er warmere lucht uit het heteluchtkanon. Stel dat de lucht normaal gesproken vijftig graden zou zijn, ik noem maar een voorbeeld, dan is die nu bijvoorbeeld zeventig graden. Ook in het productieproces levert het een voordeel op. Normaal gesproken worden stempels gebruikt om onderdelen van een heteluchtkanon te produceren. Die stempels kosten zo’n zestigduizend euro per stempel. Voor dit nieuwe ontwerp van is geen stempel nodig, dus het is goedkoper.”

Voor wie is deze heater bedoeld?
“De heater met de nieuwe warmte wisselaar is bedoeld voor de Amerikaanse markt. Daar moet alles namelijk groter zijn dan normaal. We werken op dit moment aan een variant voor de Europese markt.”

Hoe bijzonder is zo’n octrooi?
“In onze branche en binnen ons bedrijf met honderd werknemers is het heel bijzonder. In de heteluchtbranche borduren mensen al jaren voort op bestaande octrooien.”

Wat levert het u persoonlijk op?
“Het octrooi is voor het bedrijf. Voor mij heeft het niet zoveel voordelen. Ik hoop dat een grote speler op de markt het oppikt. Master bijvoorbeeld. Maar ik verwacht niet dat zij morgen aan de deur staan te rammelen, want zij hebben al allerlei stempels om hun producten te maken.”

Uitvinder, staat er op het octrooi. Komt daarmee een jongensdroom uit?
“Jongensdroom gaat misschien wat ver maar ik ben zeker wel trots. Het is tof om erkenning te krijgen voor een idee dat nog nooit iemand heeft bedacht. Uitvinder is echt nieuw voor me. Ik ben ontwerper van beroep, dat er nu uitvinder op het octrooi staat vind ik wel iets speciaals.”