Afbeelding
Freek de Swart

COA vraagt Breda om extra jaar opvang asielzoekers

Politiek

BREDA - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de gemeente Breda verzocht om de asielzoekers die op dit moment in koepelgevangenis De Boschpoort wonen nog een jaar huisvesting te bieden.

Op 22 oktober 2014 trokken de eerste asielzoekers in in de koepelgevangenis. Met de gemeente Breda werd afgesproken dat de asielzoekers een jaar mochten blijven. Na dat jaar zou de gemeente bekijken of de asielzoekers nog twaalf maanden mogen blijven. “Om dat proces in gang te zetten, hebben we conform de afspraken met de gemeente een verzoek ingediend”, zegt een woordvoerder van het COA.

Volgens bestuurslid van de wijkraad Stadshart/Valkenberg Eugene Loomans heeft het COA het verzoek ingediend vanwege de grote toestroom van nieuwe asielzoekers naar Nederland. “In het begin bestond weerstand rondom de komst van asielzoekers. Mensen waren misschien bang voor vierhonderd alleenstaande Syrische mannen. Maar het blijkt allemaal mee te vallen met het gedoe, gaven bewoners tijdens de bestuursvergadering maandag aan. Er wonen ook gezinnen in de gevangenis.” Toch kent het voorstel ook tegenstanders. “Mensen die zeggen: ik woon precies naast de gevangenis en doordat er asielzoekers in wonen, daalt de waarde van mijn huis.”

Volgens secretaris van de wijkraad Costa Blommers werd door bewoners vooral positief gereageerd op het voorstel van het COA. “Ze vertelden dat de overlast enorm meevalt.” Het kan echter even duren voor het verzoek met een ja of nee wordt beantwoord, aangezien een college van B&W momenteel ontbreekt.

Eerder stemde de gemeente in met de opvang van asielzoekers voor een jaar met verlenging van maximaal een jaar als er een overlast zou zijn. Al in 2009 werd de gemeente Breda door het COA benaderd met de vraag of de gemeente mee kon werken aan de realisatie van opvanglocaties voor asielzoekers. Dit kwam door capaciteitsproblemen die ontstonden doordat meer asielzoekers naar Nederland kwamen, de uitstroom daalde en doordat overeenkomsten met eigenaren van panden afliepen. In het verleden werden in de Chassékazerne en in motel Breda asielzoekers opgevangen.