Verse appels aan de fruitboompjes in de Willemstraat.
Verse appels aan de fruitboompjes in de Willemstraat. Wijnand Nijs

Via Breda werpt eerste vruchten af

Algemeen

BREDA - De oplettende fietser of wandelaar heeft ze wellicht al gespot: de fruitboompjes op de Stationslaan en de Willemstraat. Sinds bijna een jaar staan ze in de rode plantenbakken te wachten op de bijtjes.

De bestuiving is gelukt, blijkt deze zomer. Aan de 73 boompjes hangen inmiddels appels en peren in de verschillende stadia van rijpheid. “En dat mag geplukt worden door bewoners van de Belcrum”, geeft een woordvoerder van de gemeente Breda aan. “Bijvoorbeeld voor een appeltaartje.”

De tijdelijke boomgaard - ze staan er maximaal drie jaar - zijn een speelse referentie aan het verleden van de Belcrum. “Daar stonden vroeger, voordat de wijk werd aangelegd, veel fruitbomen.”

De boompjes zijn afkomstig van een fruitkweker uit de regio die ze had willen rooien. “Met deze boompjes willen we de weg ook alvast wat allure geven.” Als al het werk aan station en omgeving is afgerond komen er permanente bomen aan de Stationslaan. Wat er dan met de fruitbomen gebeurt, dat is nog niet bekend.

Overigens kon de woordvoerder van de gemeente niet aangeven welke soort appels en peren de bomen afleveren. Misschien voer voor een fruitkenner?