Nick, Sam en hun vader in het NAC-stadion.
Nick, Sam en hun vader in het NAC-stadion. Evy van der Sanden

Indy van Agtmael (14): “Het is fijn om NAC supporter te zijn!”

Sport

BREDA – Nick (8) plukt snel een handvol gras van het wedstrijdveld in het stadion van NAC. Je krijgt immers niet iedere dag de kans om het terrein van de NAC-spelers van zo dichtbij te bekijken. Zijn vader waarschuwt hem tevergeefs dat het gras niet goed zal blijven. Dat maakt Nick niet uit. Nu hij op de open dag van NAC Breda is, zal hij ook optimaal genieten. 

De thuisshirts vliegen tijdens die open dag als warme broodjes over de toonbank. Honderdtwintig in een uur tijd waar dat er normaal gesproken twintig zijn op een wedstrijddag. En niet alleen in de fanshop gaat het goed, ook buiten bij de kraampjes wordt veel verkocht. NAC mag dan wel gedegradeerd zijn, de supporters blijven hun favoriete club steunen.

Zondag is de fanshop voor het eerst weer open sinds de degradatie. Het merk Umbro is vervangen door Legea. Marketingmanager Hans Poppelaars: “Vandaag kunnen mensen de shirts voor het eerst zien en aanraken.” De elfjarige Shay Helmans maakt meteen gebruik van die kans. Zijn moeder geeft hem een wedstrijdpak.

Maar natuurlijk is er veel meer te doen dan de verkoop van NAC artikelen. Zo staan er opblaasspeeltoestellen voor kinderen en kunnen bezoekers een toer door het stadion lopen die onder meer langs de kleedkamers leidt. De negenjarige Sam: “Het is heel speciaal dat je dit kan zien.” Zijn broertje Nick is het met hem eens. “Hier mag bijna niemand komen.”

Ook erelid Dilles van Duijnen (74) is aanwezig. Op de borst van zijn bruine colbert staat het logo van NAC. Van Duijnen kreeg het pak van de club. In 1956 bezocht hij zijn eerste wedstrijd; NAC – Fortuna. Zijn verwachting voor komend seizoen? “Het kampioenschap zal tussen NAC en Go Ahead Eagels gaan.”

Edo de Bakker (42) weet nog niet of NAC kampioen wordt. Uiteraard hoopt hij het wel. Samen met zijn negenjarige zoon Joep loopt hij, beiden gehuld in een NAC shirt, langs het stadion af. “Misschien is het wel goed voor NAC, die degradatie. Voetballen met een hand om je strot lukt je niet. Nu hebben ze wat meer lucht. En hoe slechter het gaat met NAC, hoe meer mensen er komen. Want dan is er emotie op het veld.”Joep vindt het voetbal vooral leuk. “De sfeer. Iedereen zingt liedjes. En als er wordt gescoord, gaat iedereen klappen. Dat vind ik grappig.”

Terwijl mensen snel nog een frietje scoren, is het dan uiteindelijk tijd voor de wedstrijd NAC – RKC Waalwijk. Het stadion zit halfvol. Wanneer Kevin Brands het veld betreedt, barst luid gejuich los. Dan kan het spel beginnen. Indy van Agtmael (14) en haar buurjongen Nathan Wildhagen (10) zitten vooraan. Indy: “Ze worden weer kampioen!” Nathan: “Het is hier altijd gezellig. Feestelijk.” Bij de gedachte aan het feit dat Indy na de wedstrijd met de spelers op de foto kan, maakt ze een sprongetje. Ze is écht fan. “Het is fijn om een NAC supporter te zijn.”