Afbeelding
Facebook

Horeca rouwt om Wiljan Rommens, uitvinder van het feestcafé

Economie

BREDA - Legendarische carnavalsopeningen, middagborrels zonder einde en optredens van feestzangers als Wolter Kroes. Dat was het Stammeneke in de Vismarktstraat onder leiding van Wiljan Rommens, die deze week is overleden na een lang ziekbed.

De beste kroegbaas van de stad, zo noemt Ad Baelemans Rommens. Baelemans, uitbater van De Huiskamer, was twee jaar de buurman van Rommens toen hij ook de Catch 22 bestierde. “Wiljan was degene die het feestcafé heeft uitgevonden. Het was altijd feest, altijd ramvol.”

Rommens verkocht in 2014 noodgedwongen zijn café. Zijn ziekte maakte langer doorgaan in zijn café onmogelijk. Sinds 1989 zwaaide hij de scepter in het café, maar Rommens was al langer actief in de Bredase horeca. Zo werkte hij in een lunchroom in de Korte Brugstraat en stond hij in de Horse Shoe Pub, wat nu Gauchos is.

In het Stammeneke viel alles op zijn plek. Daar was hij gastheer en sfeermaker. “Het leek wel of hij voelde dat je jarig was, wist alles van je en leek alles te onthouden”, aldus Jos Filius, die als collega-horecaondernemer jarenlang op zondagavond zijn weg vond naar het café in de Vismarktstraat. “Hij haalde met zijn ringen achter de bar de vreemdste capriolen uit, dat was gigantisch.”

Door zijn aanpak heeft hij een stempel gedrukt op de Bredase horeca, aldus Baelemans. “Hij was echt een begrip, het is een groot gemis voor Breda.” Filius: “Iedereen was welkom én voelde zich ook welkom. Alles kon en alles mocht.”

Filius herinnert de start van het carnaval. “Dan moest iedereen naar buiten, ging de tap dicht en de rolluiken naar beneden. Daarna kwam Wiljan op een bijzondere manier de straat in om het carnaval te openen. Politiewagens, hoogwerkers, een koets, wat heeft hij wel niet gedaan.”

Menig kroegbaas heeft van hem geleerd. “Ik ook”, aldus Filius. “Hoe druk het ook was, het biertje was altijd goed getapt en in schone glazen en het café was altijd schoon, behalve natuurlijk aan het eind van een feestavond.”

Als feestcafé, waar Nederlandse sterren als Wolter Kroes geregeld een feestje bouwden, was het Stammeneke ook een geliefde plek voor NAC-spelers. “Na de wedstrijd gingen we er regelmatig naartoe”, vertelt John Karelse, die warme herinneringen heeft aan de kroeg en aan Wiljan. “Een goede vent, als we verloren hadden maakte hij een dolletje. Het maakte hem ook niet uit of je voetballer of vuilnisman was, voor hem was iedereen gelijk.”

“Hij had voor iedereen een praatje en maakte er een feestje van, wanneer je ook kwam”, weet Karelse. “Echt niet alleen in het weekend. Het is echt een gemis dat hij er niet meer is. Je ging echt voor hem, hij maakte er altijd wat van!”