De Rouleurs uit Ulvenhout deden menig wielerhart sneller kloppen met de organisatie van een klimtijdrit op de steile helling bij Breda Centraal.
De Rouleurs uit Ulvenhout deden menig wielerhart sneller kloppen met de organisatie van een klimtijdrit op de steile helling bij Breda Centraal. Wijnand Nijs

GroenLinks staat buitenspel, maar heeft geen greintje spijt

Politiek

BREDA – GroenLinks speelde hoogspel, toen het onlangs de stekker uit de Bredase coalitie trok. Sinds gisteravond staat de partij buitenspel bij de vorming van een nieuw college van B en W. Wethouder Selçuk  Akinci mag op zoek naar een nieuwe baan. Dat is even slikken. Toch hebben ze bij GroenLinks geen greintje spijt.

“Ik was graag nog enkele jaren doorgegaan als wethouder”, bekent Akinci. “Uit betrokkenheid en idealisme had ik de verantwoordelijkheid willen nemen om aan een aantal dossiers sturing te blijven geven. Dat lijkt niet meer te kunnen en dat vind ik jammer. Maar het gaat niet om mij, het belang van de stad staat voorop. Ik hoop dat er een zo goed en sterk mogelijk stadsbestuur komt en ik wens Alfred Arbouw succes bij de vorming daarvan. Het zal niet makkelijk worden.”

In die laatste zin klinkt cynisme door. Het botert al een jaar lang niet tussen de diverse partijen binnen de Bredase gemeenteraad. Alle mogelijke relaties zijn verstoord. GroenLinks zegde op 15 juli het vertrouwen in de huidige coalitie (met CDA, SP, PvdA en Breda’97) op, vooral omdat het niet meer boterde met het CDA. Nu, bij de verkennende gesprekken over een nieuw college, voelt GroenLinks zich weer buitengesloten door het blok van PvdA en SP.   

“Wij hadden prima door willen praten met D66, VVD, SP en PvdA”, aldus Akinci. “Maar die laatste twee hielden elkaar stevig vast en wilden niet meer met ons verder praten.” “PvdA en SP zijn inhoudelijk niet meer met ons in gesprek gegaan”, vult zijn partijgenoot Jos Koniuszek aan. Hij was het die op 15 juli als fractievoorzitter van GroenLinks de coalitie opblies.

“Er was bij ons geen vertrouwen meer om nog 2,5 jaar met elkaar samen te werken”, zegt Koniuszek. Het museumdossier, in handen van Akinci, was na maanden gesoebat de druppel die de emmer deed overlopen. Voor stadhuis-watchers was die stap niet goed te begrijpen, want zo belangrijk is die moeizame fusie tussen het Breda’s Museum en MOTI (Museum Of The Image) nu ook weer niet.

Voor GroenLinks eindigt de politieke crisis met een plek in de oppositiebanken. Een bittere pil? “Nee”, zegt Koniuszek. “Ik zeg niet dat ik hier blij van word. Maar vantevoren wisten wij dat dit de consequentie zou kunnen zijn. Maar de vraag was: of we gaan door met een coalitie die niet goed loopt, of we gaan op zoek naar een steviger bestuur voor de stad.”

Dat steviger bestuur lijkt er nu wel te komen. VVD, D66, PvdA en SP hebben samen 25 van de 39 Bredase raadszetels. Als zij het eens worden over de inhoud van hun nieuwe programma én de verdeling van de portefeuilles, dan gaan die vier partijen de stad regeren tot aan de volgende raadsverkiezingen in 2018. Koniuszek zegt te hopen dat formateur Alfred Arbouw eruit komt. “Maar het is duidelijk dat je dit niet even op een achternamiddag regelt.”

Voor Akinci is het wethouderschap, dat hij in 2012 overnam van zijn  partijgenoot Wilbert Willems, over enkele weken voorbij. Hij mag nog even op de winkel passen, als demissionair bestuurder, totdat straks zijn opvolger wordt geïnstalleerd. “Ik ga vandaag gewoon weer naar het Stadskantoor”, zegt hij monter. “Ik zal  zorgen voor een goede overdracht voor mijn opvolger. En dan ga ik eens op mijn gemak nadenken over mijn eigen toekomst. Ik probeer wel zo snel mogelijk weer ergens een passende functie te vinden.”