Na een snelle rode kaart voor Jetro Willems kon NAC PSV niet op de knieën dwingen. Het werd 0-2.
Na een snelle rode kaart voor Jetro Willems kon NAC PSV niet op de knieën dwingen. Het werd 0-2. Peter Visser

Maaskant: We weten wat ons te doen staat, promoveren!

NAC

BREDA – Hoe lang Robert Maaskant ziek geweest is van de degradatie van NAC? “Daar ben ik nog steeds ziek van”, zegt de trainer/technisch directeur van Breda’s voetbaltrots. “Al zou het  overdreven zijn om te zeggen dat ik er nog steeds slecht van slaap. Die fase is voorbij. Je moet weer verder. We staan voor een nieuw begin, dat is het mooie van sport. Maar het heeft er flink in gehakt, dat is absoluut waar.”

Vrijdagavond om 20.00 uur trapt NAC, thuis tegen FC Volendam, af voor zijn eerste seizoen in de Jupiler League sinds 15 jaar. Eind mei namen de geelzwarten op dramatische wijze afscheid van de eredivisie, verslagen door Roda JC. Maaskant huilde, midden op de grasmat, dikke tranen. Maar lange tijd om te treuren nam hij niet. “Op de maandag erna zijn we hier onmiddellijk aan het werk gegaan, om de boel zo snel mogelijk weer bij elkaar en op de rails te krijgen.”

Vakantie zat er deze zomer dus niet in. Hij ging er hooguit een paar daagjes tussenuit. Maar altijd met de telefoon paraat, want als technisch directeur had Maaskant volop zaken te doen. Belangrijke spelers vertrokken, zoals Adnane Tighadouini, Erik Falkenburg, Dirk Marcellis en Henrico Drost. Nieuwe namen kwamen naar Breda, onder wie comeback-kid Ronnie Stam, Kevin Brands, Luis Pedro, Vlatko Lazic en Michael Dingsdag.

Met deze mannen moet Maaskant het vanaf morgen doen. Het elftal voor de seizoensouverture tegen FC Volendam heeft hij grofweg in zijn hoofd. “Dat staat voor 80 procent vast.” Het team zal erg lijken op de basiself uit het laatste oefenduel met KAS Eupen. “Over de invulling van enkele plaatsen denken we nog na.” Of Joeri de Kamps speelt, de man die met een rode kaart zijn team weer liet zitten, is niet zeker. “Het zou kunnen.” Wie in de spits staat? “Kevin Brands.”

De slechte resultaten in de laatste vier oefenduels (drie nederlagen, één gelijkspel) hebben het vertrouwen bij de NAC-fans stevig doen slinken. “Dat begrijp ik. Maar er waren wel duidelijke oorzaken voor. Het duel met RKC (0-1 red.) bijvoorbeeld speelden we onder waanzinnige vermoeidheid. Er was keihard getraind. Die arbeid was erop gericht om een heel seizoen sterk te kunnen zijn. Maar ik ben het eens met de supporters: het had beter gemoeten.”

Maaskant is blij met de niet aflatende steun van de Yellow Army. Vanochtend mocht NAC de 10.000ste seizoenkaarthouder begroeten. “Dat is belangrijk. Je speelt betaald voetbal en dat doe je voor de fans. Dan is het fijn als ze ook in groten getale aanwezig zijn. Het geeft ook eens te meer aan hoe bijzonder onze supporters zijn.”

Misschien nog liever dan die 10.000ste fan had Maaskant vandaag een nieuwe spits binnengehaald. In de laatste vier oefenduels, met niet de zwaarste tegenstanders, maakte NAC slechts vier goals.  Daarvan kwamen er bovendien twee vanaf de penaltystip en werd er eentje gemaakt door de tegenstander (Westerlo). Een spits die scoort is dus meer dan welkom in Breda. Maaskant is nog altijd in gesprek met het Oostenrijkse Sankt Pölten over het aantrekken van Daniel Lucas Segovia, kortweg Lucas.

Of dat nog gaat lukken? Maaskant durft er geen uitspraak over te doen. “Hij heeft gisteravond weer gescoord, dus het zal niet makkelijker worden…” Hij zegt ook nog altijd bezig te zijn met ‘andere jongens’. “Maar het blijkt  niet eenvoudig om transfervrije spelers aan te trekken voor een laag bedrag, die ook nog eens extra kwaliteit hebben. Het is niet zo moeilijk om een spits naar Breda te halen, maar die moet wel beter zijn dan de jongens die we zelf in huis hebben.”

Als jonge trainer bracht hij eind vorige eeuw RBC verrassend naar de eredivisie. Het leverde hem toen de titel ‘kroonprins’ op. Heel Breda hunkert naar een snelle terugkeer van NAC naar de eredivisie. Maaskant, inmiddels een oude rot in het trainersvak, weet wat er nodig is om te promoveren: “Individuele kwaliteit, discipline en samenwerking als team.”

Of die kwaliteit voldoende aanwezig is? “Ik denk dat wij een goed elftal hebben.”

Goed genoeg voor het kampioenschap? “Iedereen heeft het over een kampioenschap, maar dat woord hebben wij zelf nooit in de mond genomen. Wij weten gewoon wat ons te doen staat: promoveren.”

Is promotie van levensbelang? “Het is heel erg belangrijk, maar niet van levensbelang. Nee, ik wil nu niet filosoferen over wat er gebeurt als het niet zou lukken. Dat geeft alleen maar extra druk en die moeten wij niet hebben. Ik sta er liever positief in. Wij moeten gewoon veel wedstrijden winnen en onze punten pakken.”

De eerste drie punten kunnen vrijdag worden behaald tegen FC Volendam. “Een goede ploeg”, aldus Maaskant. “Ze hebben een paar ervaren mannen rondlopen, zoals de ons bekende Kees Kwakman, Jack Tuyp en Gijs Luirink. Met daar omheen nog jonge talenten. Nee, het is zeker geen ploeg die wij zo maar oprollen. Er is geen enkele tegenstander die wij zo maar oprollen. Je speelt betaald voetbal, tegen goede ploegen, die ook nog eens extra gemotiveerd zijn als ze tegen NAC spelen, want iedereen ziet ons als de grote favoriet. Dat geldt helemaal voor de openingswedstrijd van het seizoen.”