NAC gaat in de openingswedstrijd van de Jupiler League kansloos onderuit tegen FC Volendam: 1-4. Een vroege rode kaart (twee keer geel) voor Divine Naah doet NAC de das om.
NAC gaat in de openingswedstrijd van de Jupiler League kansloos onderuit tegen FC Volendam: 1-4. Een vroege rode kaart (twee keer geel) voor Divine Naah doet NAC de das om. Peter Visser

NAC kansloos met 1-4 onderuit tegen Volendam

NAC

BREDA - NAC kende vrijdagavond een valse start in de Jupiler League. In eigen huis werd het met 1-4 verslagen door FC Volendam. De Bredanaars speelde een half uur aardig voetbal, maar waren na een vroege rode kaart van Divine Naah kansloos. Een pijnlijke start voor de club die kampioen wil worden.

NAC begon zenuwachtig aan het eerste optreden in de Jupiler League. Tegen FC Volendam werd de bal in de eerste tien minuten achterin rondgespeeld. Vooral de nieuwkomers Vlatko Lazic en Luis Pedro oogden zenuwachtig. De eerste grote kans werd gecreëerd door Danny Verbeek. De in Breda teruggekeerde vleugelspeler passeerde twee man en gaf de bal strak voor. Divine Naah kreeg de bal op de schoen, maar stuitte op de doelman van Volendam.

Tien man
Vooral het middenveld van NAC speelde erg sterk na het slappe begin. De driehoek met Ronnie Stam, Joeri de Kamps en Divine Naah won bijna elk duel rond de cirkel. De Kamps, die vorig seizoen en in de voorbereiding vooral opviel door de vele kaarten die hij kreeg, stak er ditmaal voetballend bovenuit. Zijn collega Naah nam het stokje echter over van De Kamps en moest na een half uur voetballen al gaan douchen. De Ghanees kwam twee keer hard in op een tegenstander en ontving voor beide overtredingen een kaart. NAC kon het resterende uur verder met tien man. Volendam had daarna wat meer balbezit, maar kon nog niet overtuigen. Met een 0-0 stand gingen de spelers de kleedkamer in.

Ook na rust was NAC snel gevaarlijk. Kevin Brands, vorig jaar nog FC Volendam, passeerde drie man, maar zag zijn voorzet weggewerkt worden door een Volendam-been. Volendam ging vervolgens in de aanval. Een voorzet belandde bij de tweede paal, waar Jack Tuyp de bal in het net kon leggen: 0-1. Nog bijkomend van de eerste tegentreffer kon Jelle ten Rouwelaar voor de tweede keer de bal uit zijn doel halen. Kees Kwakman (ex-NAC) volleerde vanaf randje zestien de 0-2 hard binnen.

Een sprankje hoop
Robert Maaskant greep in en haalde Brands naar de kant. Elson Hooi kwam in zijn plaats binnen de lijnen. Met nog een half uur op de klok deed NAC iets terug. Pedro scoorde na een uur voetbal de 1-2 na een voorzet van Verbeek. Even keerde de hoop terug in het Rat Verlegh Stadion, maar na drie balcontacten van Volendam was de hoop weer verdwenen. Tien seconden na de aftrap was het Bert Steltenpool die de 1-3 noteerde op het scorebord. Vlak voor het laatste fluitsignaal maakte invaller Guyon Philips ook nog de 1-4.

Van het goede spel in het eerste half uur was niks meer te zien in de tweede helft. De Kamps, uitblinker in de eerste helft, won geen duel meer en Mats Seuntjens liep met zijn ziel onder zijn arm op het veld. Tijdens het traditionele rondje langs het publiek klonk er veel boegeroep en werd de sfeer op de tribune grimmig. Uiteraard speelde NAC het grootste deel van de wedstrijd met tien man, maar ondanks dat werd het vrijdag op een pijnlijke manier duidelijk dat er nog veel moet gebeuren in Breda als de club na één seizoen wil terugkeren op het hoogste niveau.