NAC gaat in de openingswedstrijd van de Jupiler League kansloos onderuit tegen FC Volendam: 1-4. Een vroege rode kaart (twee keer geel) voor Divine Naah doet NAC de das om.
NAC gaat in de openingswedstrijd van de Jupiler League kansloos onderuit tegen FC Volendam: 1-4. Een vroege rode kaart (twee keer geel) voor Divine Naah doet NAC de das om. Peter Visser

Samen naar de Grote Markt? Dat wordt een lange, zware reis voor NAC

Analyse

BREDA – Samen naar de Grote Markt. Dat was de leus waarmee shirtsponsor CM zich onlangs presenteerde aan de fans van NAC. Op hun beurt kalkten trouwe toeschouwers die spreuk op grote spandoeken in het Rat Verlegh-stadion. Maar na de kansloze nederlaag tegen FC Volendam is één ding duidelijk: die reis naar een kampioensfeest wordt lang en zwaar.

Dat weet trainer/technisch directeur Robert Maaskant ook. En dus sprak hij zalvende woorden, gisteravond in de catacomben. Hij baalde zichtbaar van de verliespartij. “Dit is wel een zware tik, ja. Maar het seizoen telt 38 wedstrijden. Een kampioenschap behaal je niet in het openingsduel, Maar een kampioenschap verlies je ook niet in de eerste wedstrijd.”

Een prachtig cliché, bedoeld om de druk bij zijn spelers een beetje weg te nemen. Natuurlijk had Maaskant die eerste pot maar wat graag gewonnen. Het duel ging echter verloren door een vroege rode kaart voor Divine Naah. Die dupeerde zijn team met twee domme overtredingen op de middenlijn. Een beetje a la Joeri de Kamps, de man die vorige week in Eupen nog de zwartepiet kreeg maar nu beheerst agressief een sterke wedstrijd speelde.

Jongeling Naah werd gespaard. Maaskant paste ervoor om zijn Ghanese middenvelder aan de schandpaal te nagelen. “Naah is juist een technische speler, die nooit zulke overtredingen maakt. Ik  denk zelfs dat hij vanavond voor het eerst een gele kaart heeft gepakt in zijn hele loopbaan.” Desondanks had het niet mogen gebeuren, meende de coach. “Dit is een harde les voor hem. Hij zit er helemaal doorheen.”

Het meest trieste van de avond was eigenlijk dat NAC totaal kansloos was. Spits Kevin Brands, bij Volendam vorig jaar nog goed voor 22 goals, liep vaker wel buitenspel dan niet. En Mats Seuntjens bleef na de 1-3, met nog bijna 25 minuten te spelen, al bijna een halve minuut moedeloos op de middenstip zitten. Was dat de NOAD-mentaliteit die het Bredase publiek zo graag ziet? Fluitconcerten waren zijn deel.

Maaskant had in die slotfase ook te weinig vechtlust gezien bij zijn ploeg, bekende hij. Maar juist Seuntjens nam hij weer in bescherming. “Je moet eens kijken hoeveel kopduels hij heeft gewonnen. Als hij balverlies lijdt, fluit het stadion hem uit. Maar hij verovert hem even later zelf terug. Hij had beter kunnen spelen, maar die jongen zet zich wel keihard in.”

De sluwe coach weet dat hij Seuntjens de komende weken nog hard nodig kan hebben. Die jongen is onvoorspelbaar is en kan uit het niets een goal maken. En een doelpuntenmaker is wat NAC node mist. Een goeie spits blijft dan ook meer dan welkom. Daniel Lucas Segovia, de Spanjaard in Oostenrijkse dienst, is nog steeds in beeld.

“We zijn ver, zijn komst blijft reëel. Maar Lucas is ook geen verlossen, hè,” zegt Maaskant, die zo direct de verwachtingen tempert. Eén spits brengt nog geen titel, daarvoor is meer nodig. De trainer/technisch directeur weet dat die weg naar de Grote Markt, voor het vieren van een kampioens- of promotiefeest, heel lang en verdomd zwaar zal worden. Zeker na gisteravond.

Klik hier voor het wedstrijdverslag van gisteravond, nu met verse foto's.