Afbeelding
Perry Roovers

Slangenvanger spaart rug van brandweerman in regio Breda

Nieuws

BREDA - Het is een loodzwaar karwei voor elke brandweerman: het oprollen van de spuitslangen na het bestrijden van een brand. Sinds kort experimenteert de brandweer Midden- en West-Brabant met een apparaat om die klus te aanzienlijk te verlichten: de Snake Catcher, ofwel de slangenvanger.

“De eerste bevindingen zijn enorm positief”, zegt Frans Bakx van de brandweer Midden- en West-Brabant. “Het oprollen van de slangen gaat lekker soepel en snel. Het grootste voordeel is dat we niet meer krom hoeven te staan om die slangen op te rollen, en je kunt het in je eentje doen, in plaats van met zijn tweeën.”

De Snake Catcher is bedacht door Peter Bastiaansen, bevelvoerder bij de brandweerpost Den Hout. Sinds begin juni hebben wordt ermee geëxperimenteerd bij vijf posten in de regio, waaronder die van Prinsenbeek. Het korps daar was er zondagavond dolblij mee na het urenlang bestrijden van een flinke hooibrand aan de Polderweg.

“Bij zo’n grote brand moeten we heel veel meters slang uitrollen. Het is wel lekker als je die na zo’n zware klus weer soepel kunt oprollen”, zegt Bakx. Het experiment loopt zes maanden. “Iedereen mag ongezouten zijn mening geven. Als het duidelijk een verbetering blijkt, zullen we de Snake Catcher standaard op onze tankautospuiten leggen.”

Als adviseur van de afdeling Vernieuwde repressie en Innovatie is Bakx trots op dit nieuwe snufje, bedacht door een brandweerman van de eigen werkvloer. Een collega uit Gilze bedacht een andere innovatie, de Fire Defender, waarmee de brandweer nu ook experimenteert.

Die Fire Defender bestaat uit aluminium buizen met gaten erin. Als je daar water doorheen spuit, ontstaat een tien meter hoge ‘muur van water’, waarmee aangrenzende panden worden gespaard. “Die hebben we vorige week nog ingezet bij die grote brand in Tilburg. Vroeger moesten we dan met grote spuiten die panden nathouden.”

Op Youtube is te zien hoe de Snake Catcher van de brandweer in de praktijk werkt.