Afbeelding
Carl Mureau

Wethouder Van den Berg bij afscheidsklus: ‘Die Greipel is geen doetje, hè’

Sport

BREDA - Bernie van den Berg besefte het zelf nog niet eens. Maar de trofee die hij vanmiddag mocht uitreiken aan Eneco-ritwinnaar André Greipel was toch echt zijn laatste publieke daad als wethouder van Breda. Een hele eer, vond hij. “Want die Greipel is geen doetje, hè.”

Van den Berg kan zich spoedig weer melden op de militaire vliegbasis in Veldhoven, waar hij tot vorig jaar werkte als piloot op Hercules-transportvliegtuigen. In het voorjaar van 2014 trad hij namens Breda’97 toe tot het college van B en W. Maar de coalitie brak recent, een nieuw stadsbestuur is in de maak en daarin is voor zijn partij geen plek meer.

“Komend weekend mag ik op vakantie met mijn gezin”, zegt hij na de prijsuitreiking op het Chasséveld. “Ik ga ervan uit dat we in de eerste week van september een nieuw college hebben. Dus ja, dit was mijn laatste optreden. Jammer, want ik was graag nog even door gegaan.”

Zelf is Van den Berg stiekem, als voormalig inwoner van Tilburg, liefhebber van ijshockey. Maar als wethouder had hij de wielersport in Breda en West-Brabant nog graag een extra zetje gegeven. “Het wielrennen zit Brabanders in de genen.” Volgend jaar, als Breda opnieuw etappeplaats van de Eneco Tour is, staat hij als supporter langs de kant. “Of misschien, als de nieuwe wethouder sport het over zijn hart kan krijgen, krijg ik wel een uitnodiging...”

Op deze laatste echte werkdag in functie ontving Van den Berg vanochtend diverse genodigden, onder wie enkele burgemeesters uit de regio. ‘s Middags ging hij in een van de volgauto’s mee over het parkoers, met ex-minister Ivo Opstelten als medepassagier. “We hebben een beetje sfeer geproefd. Je ziet onderweg weinig van de renners, maar het was wel fantastisch om al het publiek te zien. Met tentjes in de tuin maken de mensen er hun eigen feestje van.”

Van den Bergs feestje was compleet met zijn korte optreden als prijsuitreiker op het podium, naast dus die grote André Greipel, vorige maand nog goed voor maar liefst vier ritzeges in de Tour de France. “Een mooie winnaar voor Breda”, aldus Van den Berg.

Na zijn vakantie zal hij weer in de cockpit van een Hercules plaatsnemen. Maar in het stadhuis zijn ze nog niet van hem af. “Misschien keer ik wel terug als fractievoorzitter van Breda’97”, zegt Van den Berg. Hij zou dan het stokje overnemen van Dick Vuijk. “Maar ik moet eerst even kijken hoe ik mijn gewone leven weer op de rit krijg.”