Afbeelding
Ministerie van Defensie

Wat doen die zware vliegtuigen zo laag boven Breda?

Algemeen

BREDA - Wat is er nu aan de hand? Wat zijn die zware vliegtuigen die woensdagochtend zo laag over de stad scheren? Het geruststellende antwoord komt van het ministerie van Defensie. Het betreft reguliere trainingsvluchten met een Hercules-transportvliegtuig.

“Niks bijzonders”, meldt een woordvoerster. “De crew maakt oefenlandingen op vliegbasis Gilze-Rijen: landen en weer opstijgen. Dat doen ze, om de geluidsoverlast te spreiden, op alle militaire vliegbases in Nederland. Vandaag is Gilze-Rijen aan de beurt. Breda ligt dan op de aanvliegroute.”

De Lockheed C-130 Hercules wordt door Defensie ingezet voor humanitaire hulpvluchten. Zo’n toestel is uitstekend geschikt voor het vervoer van personeel en materiaal van de krijgsmacht, voor hulpgoederen en de evacuatie van gewonden. Het middelzware transportvliegtuig heeft een grote achterlaadklep, waardoor hij ook bruikbaar is op primitieve vliegvelden.

Defensie beheert vier van deze megavliegtuigen, alle grijs van kleur. Zij hebben het militaire vliegveld Eindhoven als thuisbasis. Een nieuwe missie naar een ver buitenland staat niet op de agenda. “Maar dat kan in 24 uur ineens anders zijn”, aldus de woordvoerster.

Voor de liefhebbers: de Hercules is 30 meter lang en 11,5 meter hoog, De vleugels hebben een spanwijdte van ruim 40 meter en daarmee bestrijken ze bijna de lengte van een half voetbalveld. Het vliegtuig heeft vier motoren met elk een vermogen van 4591 paardenkrachten. Die produceren, zeker als ze zo laag overvliegen, een hoop geluid. Leeg weegt zo’n toestel 40.000 kilogram en daar kan maximaal 30 ton lading bij.