Koen Vermeulen en wethouder Bob Bergkamp ondertekenen het convenant dat moet leiden tot het ondernemersfonds.
Koen Vermeulen en wethouder Bob Bergkamp ondertekenen het convenant dat moet leiden tot het ondernemersfonds.

Miljoen per jaar voor versterking binnenstad Breda

Economie

BREDA - De komende vier jaar wordt er tenminste een miljoen per jaar geïnvesteerd in het aantrekkelijk maken van de Bredase binnenstad. Dat is het gevolg van de geplande oprichting van een ondernemersfonds voor de binnenstad.

Wethouder Bob Bergkamp en Koert Vermeulen tekenden woensdagavond in aanwezigheid van enkele tientallen binnenstadondernemers een convenant dat leidt tot de oprichting van dat fonds. De ondernemers brengen ongeveer vier ton per jaar in, de gemeente investeert daarnaast jaarlijks zes ton. Daarnaast draagt Breda eenmalig twee ton bij aan de opstart van het fonds.

Tijdens de avond bespraken de ondernemers ook de manier waarop het geld verdeeld gaat worden en de hoogte van de bijdragen per ondernemer. Gemiddeld is de bijdrage per ondernemer rond de 400 euro. Het exacte bedrag hangt af van de WOZ-waarde. Grotere winkels betalen daardoor meer, kleinere wat minder. Het geld wordt geïnd als reclamebelasting.

Discussie ontstond over de manier waarop de geïnde gelden verdeeld moet gaan worden. In het voorstel, uitgewerkt door Vermeulen en kwartiermaker binnenstad Leo Grunberg, gaat er voor het kernwinkelgebied meer naar de centrale pot dan voor de drie inloopgebieden. “Uiteindelijk gaat het bestuur daarover”, gaf Leo Grunberg aan. “Maar mijn advies is om het waar mogelijk centraal te houden, als het doorslaat naar de deelgebieden, dan gaat het aan het doel voorbij.”

De komende weken moet vanuit elk van de negen deelgebieden een vertegenwoordiger gekozen worden voor in het bestuur. Dat beslist dan over de centrale uitgaven, zoals bijvoorbeeld feestverlichting dat kan zijn. En wat betreft Bergkamp kan dat bestuur ook nog sturen aan waar de gemeente haar zes ton uitgeeft. “Wat mij betreft wel, vooral in de laatste twee jaar is daar nog ruimte”, aldus de wethouder.