Logo bredavandaag.nl
Eenzame zonaabidders bij de Galderse Meren aan het begin van een tropische week in Breda.
Eenzame zonaabidders bij de Galderse Meren aan het begin van een tropische week in Breda. (Freek de Swart)

De eenzame ijsbeer en de zonaanbidders (foto’s)

GALDERSE MEREN - Het is de koelste dag van de week, zoals het er nu naar uitziet. Maar toch is het warm. Desondanks is het bij de Galderse Meren nog rustig op deze maandagmiddag. Fijn voor de zonaanbidders en zwemmers, minder voor een enkele ijsbeer.


En dan hebben we het natuurlijk over ijscoman De IJsbeer. John Feskens staat met zijn klassieke bus op P3. Tegen de rand van de bebossing ronkt zijn motor om het ijs te koelen. Nog voordat we hem een vraag kunnen stellen staat hij naast zijn bus. Dat kan, want klanten zijn er hier toch nauwelijks. P3 is namelijk gesloten.

“We hebben deze standplaats voor het hele seizoen”, licht Feskens toe. “Maar op rustige dagen, zoals deze houdt de gemeente deze parkeerplaats dicht. Dan is het te duur om Scorpions parkeergeld te laten heffen.”

Op de parkeerplaats passen maar honderd auto’s. “Dus ook als het druk is, is het maar even druk”, weet de ijsverkoper. Die zijn humeur overigens niet laat bederven door de regels. Hij moet het nu hebben van wat verdwaalde badgasten, zoals Esli en Sanne, beide student sociale wetenschappen aan Avans. “We zijn al twee weken vrij”, vertellen ze. En wat doe je dan als de temperatuur ruim boven de twintig graden is. Zonnen. De armen van Esli - ‘Ilse, maar dan andersom’ - dreigen al rood te worden.  “Ben ik verbrand?  Jij had me toch ingesmeerd?”

Bij P4 is de toegang tot het familiestrand. Daar is het wat drukker. Opvallend veel Belgen al, zoals een jongeman uit de omgeving van Gent. “Het is maar een uurtje rijden, dat heb ik er graag voor over”, aldus de jongeman, die samen met zijn Bredase vriendin een balletje beachball slaat. “En ik heb geen auto, hij wel”, voegt zijn vriendin toe. Hij: “En je moet natuurlijk wel wat moeite doen”, knipoogt hij.

Dat komt wel goed met die Vlaams-Nederlandse liefde. Vanaf woensdag is het waarschijnlijk sowieso dolle pret met Belgen. Dan beginnen de schoolvakanties bij onze zuiderburen. Wellicht dat de IJsbeer op P3 het dan ook wat drukker krijgt. 

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief