Bosbrand Mastbos, 17 april 2014. foto Perry Roovers/SQ Vision
Bosbrand Mastbos, 17 april 2014. foto Perry Roovers/SQ Vision

Code Oranje wegens gevaar natuurbranden in West-Brabant

Algemeen

BREDA - Een zongebruinde (of verbrande) huid, eindelijk de mogelijkheid hebben om buiten te zwemmen of gehuld in zomerse kledij over straat paraderen zijn helaas niet de enige gevolgen van het warme weer. Het risico op natuurbranden neemt met de verhoogde temperatuur aanzienlijk toe. Dat betekent volgens natuurbrandrisico.nl voor Breda code oranje. En dus is het oppassen geblazen.

Code oranje houdt in dat in natuurgebieden een hoog risico geldt voor natuurbranden. Daarmee worden bepaalde zaken verboden. Zo mogen bezoekers van natuurgebieden in die gebieden geen (kook)vuren maken. Ook zijn vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk niet toegestaan. Roken wordt afgeraden.

Natuurbrandrisico.nl adviseert natuurbezoekers op hun verblijfplaats blusmiddelen bij de hand te houden en niet van wegen en paden af te gaan. In heide en dennenbos is de kans op een snel uitbreidende brand groter dan in een loofbos.

Sinds 15 juni geldt vanuit Waterschap Brabantse Delta al een onttrekkingsverbod om een gebrek aan water en uitdroging van oevers te voorkomen. Peter van de Bos van het waterschap: “En op dit moment houden we stuwen nauwgezet in de gaten. We hebben online verbindingen met gemalen en stuwen zodat we actie kunnen ondernemen als dat nodig is.”