Het stadskantoor van de gemeente Breda aan de Claudius Prinsenlaan.
Het stadskantoor van de gemeente Breda aan de Claudius Prinsenlaan. Hinke Rutten

‘40 procent kans op werk na deelname Baan Bonus-regeling’

Economie

BREDA - Deelnemers aan een Baan Bonus-regeling hebben 40% kans op het vinden van een baan na afloop van die regeling. Dat blijkt uit de evaluatie die wethouder Bob Bergkamp aan de gemeenteraad heeft gestuurd over de stimuleringsmaatregelen.

De uitstroom uit de bijstand is daarmee groter dan bij mensen die niet aan een dergelijke regeling deelnemen, namelijk 9% zonder regeling. Bij een baan bonus is dat percentage in eerste instantie 25% en later dus 40%.

“Bij de reguliere uitstroom zijn leeftijd en de duur van de uitkering bepalend voor de kans op werk: jongeren en mensen die kort in de uitkering zitten vinden vaker werk dan ouderen of mensen die langer in de uitkering zitten”, schrijft Bergkamp aan de leden van de commissie economie. “Bij de uitstroom door inzet van een baan bonus is er echter geen verschil in de kans op werk tussen jongeren en ouderen en mensen die kort of lang in de uitkering zaten.”

Volgens de evaluatie is de Baan Bonus effectiever voor oudere personen en personen die langer een uitkering hebben. Het opleidingsniveau heeft geen effect op de kans op werk na de baan bonus. “Alleen de duur van de Baan Bonus bepaalt mede de kans op werk: deelnemers die langer werken met een Baan Bonus hebben na afloop meer kans op werk.”