Logo bredavandaag.nl
foto Hinke Rutten
foto Hinke Rutten

Gemeente: Geen behoefte aan gereguleerd parkeren Brabantpark

BRABANTPARK - Bewoners in Brabantpark hebben geen behoefte aan gereguleerd parkeren. Dat blijkt volgens de gemeente Breda uit een enquête die in de verschillende delen van de wijk is gehouden. Aanleiding waren de aanhoudende klachten over onder meer parkeergedrag van Avans-studenten.


Voor de enquête in mei en juni 2015 was de wijk opgedeeld in drie gebieden. In twee van de drie gebieden was onder een meerderheid van de deelnemers geen behoefte aan wijzigen van het parkeerbeleid in de wijk, respectievelijk 63% en 82% gaven aan tegen maatregelen te zijn. In het derde gebied was het aantal deelnemers aan de enquête minder dan 60%, waardoor de uitslag niet als representatief wordt gezien door de gemeente.

De uitslag is voorgelegd aan het college en die heeft op basis van de reacties besloten geen gereguleerd parkeren in te voeren, omdat het merendeel van de bewoners heeft aangegeven dit niet te willen. "De uitslag is redelijk helder", aldus wethouder Selçuk Akinci, verantwoordelijk voor parkeerbeleid. "Ik had de uitslag minder duidelijk verwacht, in die zin is het bijzonder." Het gebied rond Avans, waar de meeste klachten kwamen, bleek het meest uitgesproken tegen gereguleerd parkeren, 82%.

Het parkeeronderzoek werd gedaan op verzoek van bewoners van de wijk. “Gezien de duidelijke uitslag heeft het college besloten minimaal vijf jaar geen parkeeronderzoek in de wijk meer te houden, tenzij er een nieuwe ontwikkeling of functie in het gebied ontstaat die veel parkeren oplevert”, laat de gemeente in een bericht aan de bewoners weten. Nieuw onderzoek kan er ook komen als dit door minimaal 40% van de bewoners van de wijk wordt aangevraagd. "Dat is een standaardprocedure bij dit soort enquêtes", aldus wethouder Akinci. "Je wilt de bewoners ook niet elk jaar lastigvallen."

Avans was afgelopen jaar intensief betrokken bij overleg met onder meer de wijkraad en de gemeente. "Avans ziet zelf geen andere oplossing voor dit probleem", aldus de woordvoerder. "In Den Bosch hebben we de ervaring dat invoering van gereguleerd parkeren de overlast voorkomt. Dat was waarschijnlijk hier ook de oplossing geweest." Avans gaf eerder ook al aan dat het studenten die ondanks het bezit van een OV-jaarkaart niet kan verbieden met de auto te komen. Waar NHTV op eigen terrein extra parkeerruimte kon creëren, is die mogelijkheid er voor Avans niet meer.  

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief