Afbeelding
Wendy Harman/Flickr.com

Strijd tegen drugs treft ook goedkope huurwoning

Economie

BREDA - Je zult maar op de wachtlijst voor een woning staan en lezen dat burgemeester Paul Depla een huis van woningcorporatie WonenBreburg voor drie maanden sluit wegens de vondst van amfetamine en 100 gram hasj door de politie. Dat gebeurde met Wilderen 274. De huurwoning staat daardoor drie maanden leeg.

Het is de normale gang van zaken bij Breda en bij veel andere gemeenten: bij het aantreffen van handelshoeveelheden drugs of een hennepkwekerij in een woning of bedrijfspand gaat de boel op slot. “In het algemeen belang om de situatie te herstellen door een einde te maken aan de drugshandel”, aldus de gemeente in een reactie. “We noemen dit ‘de loop er uithalen’.”

De gemeente werkt hierin nauw samen met de corporaties in strijd tegen drugshandel. Dat beaamt de woordvoerder van WonenBreburg. “Natuurlijk is hierover contact geweest met ons”. De corporatie zegt achter de maatregel te staan, maar heeft zelf geen mening over de gedwongen leegstand van drie maanden. “Als daar criminele activiteiten plaatsvinden dan is dit de maatregel. We hebben zelf ook een Hard tegen Hennep-beleid, al ging het daar in dit geval niet over.”

De betreffende huurder is meteen de huur opgezegd op basis van overtreding van artikel 13b van de Opiumwet. “Dat kan in dit soort gevallen buiten de rechter om”, aldus de woordvoerder van de corporatie. WonenBreburg heeft, behalve het plaatsen van een ander slot, geen kosten. De corporatie probeert de gederfde huurinkomsten te verhalen op de laatste huurder.

En de leegstand? Dat is niet anders, geeft een woordvoerder van de gemeente aan. “Consequentie is dat er nu even niet gewoond kan worden in deze woning. Maar het belang van de strijd tegen drugshandel weegt hierin het zwaarst.”

De gang van zaken bevreemdt SP-raadslid Dirk Uyl. “Het is een vreemde constellatie dat je zo’n huurwoning op slot zet.” Hij kan zich voorstellen dat dit de standaard manier is, maar ziet graag ook alternatieven om de woning wel beschikbaar te houden. “Op dit moment dat de woningcorporatie een andere manier zo’n huurder eruit kan zetten, gaan we hier zeker vragen over stellen.”

En dat kan, beaamt de woordvoerder van WonenBreburg. “Alleen duurt het dan wat langer omdat dan om het oordeel van de rechter gevraagd moet worden.” De corporatie heeft expliciet in haar huurvoorwaarden staan dat overtreding van de Opiumwet reden voor ontbinding is.