Avans legt de laatste hand aan een bijna twee jaar durende verbouwing aan locatie Lovensdijkstraat.
Avans legt de laatste hand aan een bijna twee jaar durende verbouwing aan locatie Lovensdijkstraat. Wijnand Nijs

Twee jaar durende verbouwing Avans Lovensdijk nadert eindstreep (foto's)

Economie

BREDA - Bijna veertig miljoen euro trok Avans uit voor de verbouwing van de locatie aan de Lovensdijkstraat. In augustus 2013 begon de opleiding met de opknapbeurt. Inmiddels zijn de drie panden bijna gereed voor het nieuwe studiejaar. Eind augustus moet de ingrijpende verbouwing klaar zijn.

Het is misschien wel het duurste bouwproject van de afgelopen jaren in Breda, op het nieuwe stationsgebouw na. Toch heeft de bouw zich in relatieve stilte voltrokken. De discussie ging vaak over de parkeerproblemen in de aangrenzende wijk Brabantpark in relatie met de school, de bouw wegdrukkend.

Het was niet alleen bouwen, maar ook slopen. De drie hoofdgebouwen zijn in hun oorspronkelijke vorm teruggebracht, alle aan- en bijbouwen zijn gesloopt. De aanpak was hard nodig, aldus de woordvoerder van Avans. “De gebouwen voldeden niet meer aan de eisen van nu en hebben een enorme facelift gekregen om dezelfde kwaliteit te bereiken als de overige gebouwen van Avans in Breda, Tilburg en Den Bosch.” En dan niet alleen. “Daarnaast is Avans fors gegroeid de afgelopen jaren en is het aantal m² op de locatie Lovensdijkstraat hard nodig om studenten en medewerkers te huisvesten.”

Op deze middag is het vooral op nummer 61 nog druk met werklui. Dat is ook het pand dat het ingrijpendst is aangepakt. Aan de kant van de Lovensdijkstraat is een grote glazen gevel verschenen, met open verdiepingen. Wie binnenstapt krijgt niet de verwachte echoput, maar een licht ruimte met op de verdiepingen werk- en overlegplekken voor studenten in stiltehoekjes. Ook het auditorium heeft een plek gevonden op een van de ‘zwevende’ vloeren.

Opvallend is de bouw van een zogenoemde escape-room. Daar worden studenten uitgedaagd om onder tijdsdruk en in een prikkelarme omgeving oplossingen te verzinnen voor vraagstukken. met een dergelijke room werd al geëxperimenteerd, maar deze houten hut geeft het een meer permanente basis.

De Lovensdijkstraat bood en biedt onderdak aan drie technische academies: Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu (ATGM), Academie voor Engineering en ICT (AE&I) en Academie voor Communicatie en User Experience (ACUE). Daarnaast biedt de Lovensdijkstraat ook onderdak aan het Centre of Expertise Biobased Economy, een samenwerking tussen van Avans en Hogeschool Zeeland. 

De aanbouw aan de voorzijde is gespiegeld aan de achterzijde, alleen dan niet met een grote glazen gevel, maar gewoon door de bestaande muren en verdiepingen door te trekken. Het gebouw is daardoor met zeker 40 procent aan vloeroppervlak toegenomen. Het is ook het gebouw voor nu nog het hardst wordt gewerkt om alles gereed te maken voor de studenten.

Eenmaal op de hoogste verdieping aangekomen wacht een verrassing: een paar honderd vierkante meter groot dakterras waar studenten en medewerkers straks bij mooi weer hun lunch- en koffiepauze kunnen houden. Op dezelfde verdieping komt in elk geval tijdelijk een koffiebar en afgiftepunt voor broodjes als alternatief voor het restaurant op nummer 63.

Nieuw is ook het ondergrondse laboratorium, dat een plek heeft gevonden voor de villa. Daar gaan studenten aan een van de laboratoriumopleidingen hun experimenten doen. Het grote ronde dakraam in de voormalige gekortwiekte schoorsteen. Die werd ooit gebouwd voor de stoommachine in de school voor laboratoriumpersoneel.

Op nummer 63 is te zien hoe de lokalen op 61 worden. Daar hoeven de medewerkers van de facilitaire dienst alleen nog de stoelen op hun plek te schuiven als de laatste stukken vloerbedekking zijn aangepast. Chique projectruimtes waar met studenten met behulp van smartboards aan gezamenlijke projecten kunnen werken, naast de praktijk- en leslokalen.

Niet alleen binnen de muren wordt verbouwd. “De buitenruimte wordt een groene campus die ook goed gebruikt kan gaan worden door de studenten en medewerkers en die bovendien de buitenruimte een grote positieve impuls geeft”, weet de woordvoerder.

Die buitenruimte moet in het voorjaar van 2016 klaar zijn, de gebouwen eind augustus van dit jaar. Half oktober wordt de locatie officieel heropend.

Bekijk alle foto's van Avans Lovensdijkstraat