Logo bredavandaag.nl
Amphia artist impressie van de nieuwbouw zoals die in 2019 gereed moet zijn.
Amphia artist impressie van de nieuwbouw zoals die in 2019 gereed moet zijn.
nieuwbouw

Amphia: Uitstel nieuwbouw is zeker geen afstel

BREDA - De grootschalige nieuwbouw van het Amphia Ziekenhuis aan de Molengracht heeft, wegens moeizame onderhandelingen met de banken, vertraging opgelopen. Maar dit uitstel betekent zeker geen afstel, verzekert Judith Jansen, manager communicatie van het Bredase ziekenhuis.


“De gesprekken met de banken duren langer dan we hadden verwacht”, bevestigt Jansen. “De onderhandelingen verlopen constructief, maar zo’n proces vraagt nu eenmaal zorgvuldigheid en dat kost tijd.”

Zij reageert hiermee desgevraagd op de publicatie van vanochtend in BN DeStem met als kop ‘Nieuwbouw Amphia op lange baan’. Jansen: “Dat suggereert een negatief doembeeld en dat is onterecht. Er wordt ook geschreven dat de gesprekken met de banken muurvast lijken te zitten. Dat is absoluut niet zo. We voeren echt goede gesprekken, maar die duren wat langer dan we hadden geland.”

Feit is dat Amphia eigenlijk al een begin had willen maken met de enorme nieuwbouwoperatie, die zo’n 200 miljoen euro gaat kosten. De eerste fase bestaat uit de bouw van een nieuwe parkeergarage op de voormalige voetbalvelden van JEKA. Als die garage klaar is, kan op het huidige parkeerterrein van het Amphia een nieuw ziekenhuis verrijzen. Dat krijgt een verbinding krijgt met de bestaande bebouwing aan de Molengracht, die een opknapbeurt krijgt.

Als ook die fase is afgerond, zal Amphia zijn vestiging aan de Langendijk (het oude Baronie-ziekenhuis) sluiten. Het lag in de bedoeling om die hele operatie in 2018 af te ronden, maar vertraging lijkt nu reëel. Overigens blijft in Oosterhout het voormalige Pasteurziekenhuis ook straks nog enkele jaren dienstdoen als polikliniek.

Voor de nieuwbouwplannen heeft Amphia een grote lening nodig. Daarvoor voert het ziekenhuis al sinds vorig jaar gesprekken met een groep banken. Het landelijke beeld laat echter zien dat banken terughoudender zijn bij het financieren van instellingen in de gezondheidszorg. Dat ondervindt nu ook het Bredase ziekenhuis.

Hoe lang de onderhandelingen met de banken naar verwachting nog zullen duren, daarover
doet Jansen geen uitspraak. Zij citeert slechts een recente uitspraak uit BN DeStem van Ernst Hoette, lid van Amphia’s raad van bestuur: “Een broedende kip moet je niet storen.”


 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief