Willem de Keijzer en het logo van de fietstocht.
Willem de Keijzer en het logo van de fietstocht.

Op de fiets dwars door Bredase bedrijven

Algemeen

SPORTPARK - Dwars door Breda. Dat is de naam van de bijzondere fietstocht die De Keyzer Zekerheid organiseert voor zijn trouwe klanten. Bijzonder, omdat de route niet alleen langs zo’n 25 Bredase bedrijven voert, de deelnemers kunnen soms zelfs dwars door die zaken heen fietsen…

Het wordt een tocht van 27 kilometer, bedoeld voor het hele gezin, op de laatste zondag van de grote vakantie: 30 augustus. Deelnemers krijgen een stempelkaart mee. Wie met (kleine) kinderen op pad gaat, kan eenvoudig stukjes afsnijden. “Het gaat om de gezelligheid, het is geen wedstrijd”, zegt Willem de Keijzer.

De specialist op het gebied van verzekeringen en pensioenen, gevestigd op de hoek van Wilhelminasingel en -park, liep al langer rond met het idee om iets leuks te doen voor zijn relaties. Een gewone fietstocht leek hem te saai. Zo ontstond het plan om een reeks Bredase bedrijven en instellingen aan te doen, waar de fietsers dan een kijkje in de keuken kunnen nemen. “Ik wilde ook dwars door de Grote Kerk fietsen, maar dat kreeg ik helaas niet voor elkaar.”

Wel vond hij zo’n 25 bedrijven bereid om hun deuren open te zetten. “Het enthousiasme in ‘het dorp’ is groot”, meldt hij. “We worden van alle kanten benaderd om mee te mogen doen. Elk bedrijf wil de bezoekers iets bijzonders bieden.”

Ad Ballon regelt een luchtballon waar men onderdoor kan rijden, Outdoor Brabant heet fietsers welkom op landgoed De Prinsenhoeve, het NS-station doet mee, enkele cafés/restaurants zitten aan de route en zelfs diverse advocatenkantoren geven openheid van zaken. “Als deelnemer kom je echt op plekken in Breda waar je anders nooit komt. Overal is wat te doen. Het enige criterium voor ons is: als het maar veilig is.”

Bij de organisatie krijgt het assurantiebedrijf hulp van onder meer Wielervereniging Breda. “Zij zetten voor ons de tocht helemaal uit.”  De start is op 30 augustus ook op het complex van WV Breda aan de Terheijdenseweg. De finish ligt op het Kerkplein bij De Bruine Pij, de Grote Kerk en discotheek ’t Kerkplein.

Voor Dwars door Breda zijn al zo’n 200 inschrijvingen binnen. Bij 500 deelnemers ligt de grens. “Logistiek is het een hele uitdaging”, zegt De Keijzer. “Wij organiseren dit nu voor onze klanten. Maar we willen hier een jaarlijks terugkerend evenement van maken, waar een groter publiek aan kan deelnemen. We doen dit graag, want wij vinden sport en bewegen belangrijk, en we houden van sport en van Breda.”

In de sport ligt ook de verklaring van de y zonder puntjes in de naam van het in 1959 opgerichte verzekeringskantoor. Willem de Keijzers oom Arie nam in 1964 en 1968 als hockeyer deel aan de Olympische Spelen. In het buitenland kunnen ze die ij met puntjes, in combinatie met een e niet uitspreken. En dus veranderde hij zijn naam De Keyzer met y, iets wat Johan Cruijff/Cruyff hem later na zou doen. “Mijn opa vond dat internationale karakter wel sjiek en heeft daarom ook de naam van ons familiebedrijf aangepast.”