Formateur Alfred Arbouw (rechts) benut de pauze voor een visje op de vrijdagmarkt, samen met alle onderhandelaars.
Formateur Alfred Arbouw (rechts) benut de pauze voor een visje op de vrijdagmarkt, samen met alle onderhandelaars. Gemeente Breda

Onderhandelaars breken coalitiebesprekingen af... voor een visje op de markt

Politiek

BREDA - De middagpauze hebben ze benut om gezamenlijk een visje te eten op de Grote Markt. Maar verder was het vandaag weer serious business in het stadhuis. Onder leiding van formateur Alfred Arbouw praten VVD, D66, PvdA en SP intensief over de vorming van een nieuw stadsbestuur.

Over één ding zijn ze het al eens: het nieuwe college zal bestaan uit zes wethouders, dat is er één meer dan nu het geval is. VVD en D66 krijgen er elk twee, PvdA en SP houden er ieder één. 

Hoe die besprekingen verder vlotten? Daar krijgen we het fijne niet van te weten. Het gezelschap vergadert, zoals gebruikelijk tijdens een formatie, achter gesloten deuren. Via social media als Facebook en Twitter doen de politici wel hun best om de burgers van Breda een beetje op de hoogte te houden. Er is zelfs een speciale Facebook-pagina aangemaakt en daarop prijkt sinds vanmiddag ook deze foto van een gezellige vis-eetsessie. Onderliggende boodschap: de sfeer is goed!

Via dit kanaal krijgen we ook te zien hoeveel proviand de onderhandelaars dagelijks tot zich nemen. En verder valt te lezen over welke onderwerpen men spreekt. Gisteren ging het onder meer over volkshuisvesting en zorg. Vandaag staan onder meer op de agenda: ruimtelijke ontwikkeling,  parkeerbeleid en de tarieven voor de onroerende-zaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolbelasting. Maar het resultaat daarvan? Dat krijgen we pas te horen als het nieuwe collegeakkoord rond is. 

De coalitiebesprekingen zijn nodig, omdat GroenLinks onlangs de stekker uit de bestaande coalitie trok. De partij voelde er niks meer voor om nog langer samen te werken met CDA, Breda '97, PvdA en SP. Logisch was dat VVD en D66, als winnaars van de raadsverkiezingen in 2014, nu aan zet waren. Die twee hebben de PvdA en SP meegenomen in de verdere onderhandelingen. GroenLinks staat bij de coalitievorming buitenspel, evenals CDA en Breda'97.