foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Teleurgestelde Clement is klaar met het wielrennen in Breda

Nieuws

BREDA - Hij liep vele jaren de benen onder zijn lijf uit om Breda als wielerstad op de kaart te zetten. Maar nu is Walter Clement, vader van profrenner Stef, daar even helemaal klaar mee. Hij stapte afgelopen week op als voorzitter van de Baronie Breda Classic. Begin dit jaar vertrok Clement al als bestuurslid van Wielerstad Breda.

Veel wil hij niet kwijt over dit rigoureuze besluit. Maar Clement bekent wel dat hij ‘heel erg  teleurgesteld’ is. Hij mist samenwerking tussen diverse partijen. “Meer ga ik er op dit moment niet over zeggen. Het gaat niet om mij, maar om de wielersport in Breda. Daar heb ik mij jarenlang graag voor ingezet. Maar nu even niet meer.”

Clement was de grondlegger van de Baronie Breda Classic (BBC) die dit jaar zijn zevende editie zou beleven. Vanwege geldgebrek is die echter afgelast. “Met dat besluit ben ik het overigens helemaal eens”, aldus Clement, die met de BBC de in 1994 verdwenen Omloop van de Baronie nieuw leven inblies.

De Baronie Breda Classic was een belangrijke pijler in zijn ambities om Breda als wielerstad stevig op de kaart te zetten. Hij wilde een stevig fundament neerzetten om de Baroniestad ooit etappeplaats te laten zijn van de Tour de France, Giro of Vuelta. Het (eenmalig) binnenhalen van de Eneco Tour, met een prachtige tijdrit door Breda vorig jaar, paste ook in dat streven.

Speciaal voor die Eneco Tour werd vorig jaar de stichting Breda Wielerhart opgericht. Clement trad toe als bestuurslid, maar stapte daar kort na de laatste jaarwisseling uit. Een toelichting wil hij niet geven, slechts vier dagen voordat de Eneco Tour weer in Breda neerstrijkt (11 augustus).

Maar als je voorzitter Jan Weitering goed beluistert, blijken de ambities duidelijk te hebben gebotst. “Je kunt wel grote doelen willen nastreven, zoals het binnenhalen van een Tour of Giro, maar het moet natuurlijk wel haalbaar zijn”, zegt Weitering. Zijn stichting is al dolblij met de terugkeer van de Eneco Tour, die ook volgend jaar Breda nog aandoet.

Is het opstappen van Clement het resultaat van botsende ego’s? “Ik miste een duidelijke visie over de toekomst van de wielersport in Breda”, is het enige wat Clement nog kwijt wil. Weitering: “Het probleem met Walter is dat het altijd alleen om Walter zelf draait.”

De Baronie Breda Classic kan intussen op zoek naar een nieuwe voorzitter. De stichting hoopt volgend jaar wel weer een wielerronde te kunnen organiseren. Dit jaar lukte het niet, omdat de organisatie niet genoeg sponsors vond. Dat kan volgend jaar weer wel eens moeilijk worden als Breda met de Eneco Tour eind september opnieuw het hele profpeloton op bezoek krijgt.