Het tweede deel van meer dan 100 meter passantenhaven aan de Prinsenkade in aanbouw, half augustus 2015.
Het tweede deel van meer dan 100 meter passantenhaven aan de Prinsenkade in aanbouw, half augustus 2015. Carl Mureau

Werk in Haven voor extra aanlegsteiger toeristen is begonnen

Algemeen

BREDA - Aan de Prinsenkade is vanochtend een begin gemaakt met de aanleg van een extra aanlegsteiger voor bootjes die Breda bezoeken. Toeristen kunnen vanaf 1 september, als het werk naar verwachting klaar is, echt aanmeren in de Haven.

Nu is er, buiten de jachthaven aan de Markkade, alleen een aanlegplek aan de Nieuwe Prinsenkade, tegenover het sportveld van de KMA. Je kunt nu met je sloep of klein jacht al wel doorvaren onder de Hoge Brug door tot aan de Tolburg, maar echt aanmeren in de Haven nog niet mogelijk. Straks dus wel.

Vanochtend zijn de werkzaamheden voor deze passantenhaven begonnen. Twee lange, dikke ijzeren palen worden de bodem van de Haven in gedrild. Hieraan worden straks de houten steigers bevestigd.

Met deze extra aanlegplaats speelt de gemeente in op de groeiende belangstelling van waterrecreanten om met hun boot Breda te bezoeken. Dat heeft de stad zelf gestimuleerd met het project Bruisend Waterplein. Daarin pasten ook de aanleg van de verhoogde Koning Willem-Alexanderbrug en de reeds druk bezochte passantenhaven aan de Nieuwe Prinsenkade.

De nieuwe liglaats wordt ongeveer 120 meter lang. Via een loopbrug vanaf de Prinsenkade kunnen bezoekers de aanlegsteiger bereiken. Op de steiger komt een afsluitbaar hek, want de toegang is alleen bestemd voor mensen die op de bootjes verblijven.De exploitatie komt in handen van Bootje Varen Breda.

Het toenemende vaarverkeer heeft ook gevolgen door het gebruik van de Lage Kade, de stenen kade aan de overkant van de nieuwe passantenhaven. Die gaat straks tussen 24 en 7 uur dicht. Op drukke dagen is ongeveer de helft van deze kade te gebruiken door rondvaartboten.