Logo bredavandaag.nl

Lege melkpakken mogen straks bij het plastic afval

BREDA - Let op bij het scheiden van huishoudelijk afval: vanaf 1 september mogen kartonnen drankverpakkingen bij het plastic afval. Dat plastic gaat sinds een poosje al in speciale zakken of oranje containers.


Melk- en appelsappakken en andere drinkkartons belanden nu nog bij het restafval. Omdat ze niet alleen uit karton bestaan, maar ook uit een plastic folielaag aan de binnenkant, kunnen ze straks mee met het plastic verpakkingsafval.

Nieuwe technieken maken de lege pakken nu ook geschikt voor hergebruik, meldt de gemeente Breda in een persbericht. Het gaat om alle kartonnen drankverpakkingen. Dus niet alleen die waarin (chocolade)melk, vruchtensap of ijsthee zit, maar ook kartonnen verpakkingen van wijn, soepen en sauzen.

“Hoe minder afval we hoeven te verbranden, hoe beter dat is voor het milieu en voor de portemonnee”, meldt scheidend wethouder duurzaamheid Selçuk Akinci. “Daarom streeft Breda ernaar om in 2030 al het afval te hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Met het scheiden van drankkartons zetten we een nieuwe stap in het zorgvuldiger omgaan met onze grondstoffen. En komende jaren volgen nog meer verbeteringen, zodat er straks bijna geen onbruikbaar afval meer overblijft.”

Op veel plaatsen in de stad staan oranje afvalbakken voor plastic (Plastic Heroes) en ondergrondse afvalcontainers voor plastic afval. Vanaf 1 september mogen in deze containers dus ook de lege drankverpakkingen gegooid worden. In Bavel, Ulvenhout, Prinsenbeek en Teteringen haalt de gemeente plastic afval en lege pakken huis-aan-huis op. Straks kunnen de drankkartons dus bij de zak voor plastic verpakkingsafval.


 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief