Afbeelding
Peter Visser

Ronnie Stam moppert op iedereen, behalve zichzelf

NAC

BREDA - Hij kwam terug naar NAC als een grote jongen. Ronnie Stam was in 2008 de duurste speler die NAC ooit had verkocht, toen hij voor 2,5 miljoen euro naar FC Twente overstapte. Bredase Ronnie schopte het zelfs tot de Engelse Premier League, als speler van Wigan Athletic, voordat hij bij Standard Luik in België een beetje op een zijspoor raakte.

Dolblij waren de NAC-fans toen die grote Stam deze zomer koos voor een terugkeer naar zijn oude cluppie. Hij eiste een centrale rol op het middenveld op en was van zins om NAC snel terug naar de eredivisie te leiden. De stemming was goed in Breda, NAC verkocht ook in de Jupiler League meer dan 10.000 seizoenskaarten. Zigge zagge!

Maar in een week tijd is de stemming compleet omgeslagen. Het openingsduel met FC Volendam ging, na een vlugge rode kaart voor Divine Naah, kansloos verloren (1-4). Gisteravond was het FC Eindhoven dat NAC een nieuwe nederlaag bezorgde (2-1). En wat doet Ronnie Stam?

Die valt vooral op door zijn gevloek en getier. Niet alleen scheidsrechters en tegenstanders achtervolgt hij met gemopper en gescheld, vooral zijn eigen medespelers moeten het ontgelden. Tijdens de wedstrijd zie en hoor je Stam tekeergaan als een tiran. Wat in de kleedkamer gebeurt, kun je bijna raden. Na het duel met FC Eindhoven had hij geen trek in een praatje met de pers. Maar gisteravond ging Stam helemaal los.

“Ongelooflijk. Ik denk dat wij maar moeten stoppen met praten over het kampioenschap, want bij de tegenstander lopen gewoon acht spelers rond die beter zijn dan dan bij ons”, mopperde hij in de mixed zone tegen verslaggevers van Omroep Brabant en BN DeStem. “Dan houdt het op. Zoals we de doelpunten tegen krijgen, zie je nog niet eens bij de amateurs.”
En: “We zijn kwalitatief niet goed genoeg. Het is nu aan de clubleiding om te beslissen wat te doen.”
Hij heeft een punt, want ook gisteravond werd duidelijk dat NAC node een sterke spits mist. Die Oostenrijkse Spanjaard Lucas is meer dan welkom. Opvallend is wel dat in Stams commentaar amper zelfkritiek klonk. Of zaten die verpakt in zijn verzuchting over de slotfase, na de 2-1?

"Alles ging verkeerd”, zei Stam tegen BN DeStem. “Spelers spelen gewoon vijf à zes keer een bal helemaal verkeerd." Juist, dat was Ronnie zelf. Het zou goed zijn als Stam de beelden nog eens terugkeek. En zich daarna voorneemt om zijn medespelers volgende week wat minder verwensingen en iets meer goede ballen toe te spelen. Dan kan hij alsnog de grote leider worden van NAC in de Jupiler League.