Afbeelding
VV/Flickr.com

Niet betaald aquarium wordt internetfraudeur fataal

Politie

BREDA - Een DJ-set, een kite-surfuitrusting en dus een aquarium. Een 24-jarige Bredanaar shopte voor duizenden euro’s via internet. Betalen deed hij door het tonen van een overschrijvingsbewijs, dat uiteindelijk vervalst bleek.

De man liep maandag tegen de lamp nadat een gedupeerde Bredase via internet een zoektocht startte. “Al snel kreeg ik reacties van mensen die ook benadeeld waren”, vertelt Kim. Het bericht met de omschrijving van de jongen, zijn auto en zijn daden, inclusief een aantal verschillende Facebook-profielen werd tientallen keren gedeeld.

De Bredase Kim verkocht hem een aquarium. “Ik kreeg een mail van een vader, die op de binnenvaart zat. Dat zijn aquarium kapot was en of het goed was dat zijn zoon het kwam ophalen. Ik kreeg een screenshot gemaild van een overschrijvingsbewijs.”

Maandag waren er drie dagen voorbij, maar was er geen geld binnen. “Toen ik hem daarmee confronteerde zei hij dat nichtje van zijn vader was overleden en dat hij hem daar nu echt niet mee lastig kon vallen.”

Daarop schakelde de Bredase de politie in én startte ze de zoektocht. Jordi uit Dordrecht reageerde. “Bij mij had hij 10 juli  een dj-set gehaald met een mooi verhaal. Hij werkte bij een dj-bedrijf en zijn set zou nat geworden zijn. Voor drie uur had hij een nieuwe nodig.”

Ook daar liet de Bredanaar een - naar later bleek - vals overschrijvingsbewijs zien. “Hij doet dat heel slim, vraagt op vrijdag naar welke bank je hebt, zodat het weekend erover heen gaat en verkoopt dan de spullen.”

Jordi had enige argwaan en kopieerde het kentekenbewijs van de auto van de koper. Tevergeefs. Ook dat bleek een dwaalspoor. De Dordtenaar deed aangifte en traceerde meerdere gedupeerden. “Mijn dj-set heb ik in Putten teruggevonden bij een jochie van vijftien die hem van hem gekocht had met zijn laatste geld.”

Voor beiden is het een leerzame ervaring. “Dit gebeurt me niet meer”, besluit Kim.